De Tweekoppige Adelaar - Eagle 1 / Adler 1
DEEL 1 VAN TWEELINGREEKS
IN TWEEMAAL DRIE DELEN
De Tweekoppige Adelaar - Eagle 1 / Adler 1
KLIK
voor andere strips van
Patrice Buendia
DE TWEEKOPPIGE ADELAAR - EAGLE 1:
Een Bewolkte Horizon

Julien Camp + Wallace
DE TWEEKOPPIGE ADELAAR - ADLER 1:
Een Leugentje om Bestwil

Damien Andrieu + Patrice Buendia
Dupuis | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 13,95 (HC)
Beste concept
Wie beide covers van de eerste twee albums in de "tweelingreeks" De Tweekoppige Adelaar naast elkaar houdt, weet dat je het ene album niet zonder het andere kan lezen. Dat is geen grote opgave, want met welk album je ook begint, je wil het andere album sowieso snel lezen. Van alle nieuwe luchtvaartreeksen die de voorbije jaren binnen ons bereik zijn geland, kan De Tweekoppige Adelaar alvast het beste concept voorleggen: tijdens de Tweede Wereldoorlog belanden een Amerikaanse en een Duitse piloot in elkaars lichaam. Het klinkt ongelofelijk onnozel, maar behalve spectaculaire luchtvaart- en gevechtscènes in de lucht vertellen beide subreeksen in de eerste plaats een meeslepend, interessant verhaal over mensen in plaats van de vliegtuigen die ze besturen.

In Eagle (door Julien Camp en Wallace) worden de lotgevallen van de Amerikaanse piloot James O'Brady aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gevolgd, in Adler volgt het auteursduo Damien Andrieu en Patrice Buendia (Buck Danny, Thomas Silane, "Classic" Tanguy en Laverdure) de Duitse piloot Hans Raeder. James wacht in de jaren 1930 een veelbelovende carrière in het zakenimperium van zijn vader, een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog, ware het niet dat hij zaken doet met de Duitsers, meerbepaald Hermann Göring, die een suprematie in de lucht voorbereiden. Hij botst met zijn vader en treedt toe tot de USAF, de Amerikaanse luchtmacht. Na een eerste bombardement op Franse bodem raakt hij in de lucht slaags met de Duitse piloot Hans. Een blikseminslag verandert het lot van beide kemphanen.

Adler is minder fantastisch getekend en ingekleurd dan Eagle, maar het scenario is minstens even sterk. Hierin volgen we Hans, volgens zijn eigen levendige fantasie eveneens de zoon van een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog, hoewel de waarheid minder heroïsch is. Op jonge leeftijd gaat hij werken voor een Joods stel dat hem vriendelijk opvangt. Hij heeft stiekem een oogje op zijn bazin, maar zijn klasgenoten verwijten hem Joodse sympathieën. Na een ontgoocheling keert Hans zich resoluut tegen Joden en zijn moeder en gaat hij het leger in om jachtpiloot bij de Luftwaffe te worden. Daar neemt hij veel riscio's en stunt hij erop los, maar niets of niemand houdt hem tegen zijn doel te bereiken.

De een is een smeerlap, de ander wil de fouten van zijn vader goedmaken. Wat gebeurt er als ze ongewild van rol wisselen? Bepaalt hun omgeving wat ze zijn of staan ze sterk genoeg in hun schoenen eens ze van de verrassing bekomen zijn? Dat verhaal staat ons in de volgende delen te wachten. De reeks zal zes delen tellen, drie voor Eagle en drie voor Adler. Dupuis heeft hier goud in handen. Wees snel.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2018