Agata 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Agata 2
KLIK
voor andere strips van
Oivier Berlion
AGATA 2
Broadway

Olivier Berlion
Glénat | 72 p. | € 18,95 (HC)
Het ene maatpak is het andere niet
1937. De pracht en praal van statig New York steekt velen de ogen uit. Dat doet ook de maffia nog steeds. Al Capone krijgt dan al een tijdje getraliede kost en inwoon van de staat maar vanuit hun penthouses besturen andere misdaadhoofden de stad. Charles 'Lucky' Luciano is de succesvolste onder hen, en Agata... die kruist zijn pad. Aan het einde van het vorige deel kon Agata de ontvoering van de jonge Pete niet voorkomen. Sterker nog, ze werd een lastige getuige. Lucky wil, te midden van een turf war, geen onnodige risico's nemen en zoekt een alternatieve manier om de jonge Poolse aan zich te binden.

Wie deel 1 al las, kan het voorspellen: het vervolg is een offer you can't refuse. Nog meer dan voorheen blijkt Olivier Berlion een meesterverteller. In een verhaal zonder één enkel dood punt wisselt hij heel naturel tussen heden en (Poolse) flashbacks. Bij momenten neemt de maffiose machtsstrijd zodanig de voorgrond dat Agata haast een nevenpersonage lijkt in haar eigen strip, maar dat stoort geen seconde. Het toont integendeel bijzonder goed aan hoe knap Berlion elk verhaaldetail in elkaar laat passen. Tussen de nadrukkelijke aanwezigheid van authentiek historische maffiabonzen staat Agata absoluut haar mannetje. Bladzijde na bladzijde worstelt ze met haar positie. Haar leven neemt in een ijltempo een andere wending en dat wordt weerspiegeld in de verhaalsnelheid.

De symbiose tussen tekeningen en verhaalsfeer is totaal. Dit lijkt een Hollywoodepos met een groot productiebudget. De obligate maatpakken die Berlion op papier zet, zijn bestudeerd. De stadszichten en wolkenkrabbers zijn onberispelijk. Deze man heeft zich nadrukkelijk ingelezen over dit thema en voelt er zich duidelijk in thuis. Van Berlion is relatief weinig vertaald en dat kunnen we bij het zien van dit werk enkel jammer vinden.
The Godfather I-II-III, Robert De Niro-Al Pacino-Joe Pesci, veel iconische maffialinken komen in drievoud, en dus zijn me maar wat blij dat ook Agata een drieluik is. Agata is op weg om het magnum opus van Olivier Berlion te worden en dat is volkomen terecht.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: