Agata 1
DEEL 1 VAN VIERLUIK
Agata 1
KLIK
voor andere strips van
Oivier Berlion
AGATA 1
Het Misdaadsyndicaat

Olivier Berlion
Glénat | 88 p. | € 18,95 (HC)
Van de regen in de drup
Amerika, het land van de oneindige mogelijkheden, lijkt een logische uitweg voor de Poolse Agata Lietewski, die haar geboorteland moet ontvluchten na een verboden abortus. Ze vindt onderdak bij eerder naar Amerika uitgeweken familieleden. In volle Depressie hebben zij het nog relatief goed. Hun cementbedrijf houdt zich kranig staande in het harde economisch klimaat. Dat Agata vlucht naar het zelf ook behoorlijk woelige Chicago komt niet bij haar op. Al Capone heeft dan al een tijdje tralies voor zijn ramen en het grootste zichtbare geweld lijkt achter de rug. Maar dat is maar schijn. De maffia heeft dan wel aan haar verpakking gewerkt, onder de oppervlakte is het spel nog altijd even vuil. Opperschurk Lucky Luciano gaat corporate, zijn netwerk heeft een vinger in elke pap, niet in het minst in de bouw. Een stel hardwerkende Polen dat terugvecht, daar wordt Lucky niet gelukkig van. En zo lijken de staalblauwe kijkers van Agata spoedig heel wat ellende te zullen moeten verwerken.

Olivier Berlion doet het, hij schrijft een verhaal dat zowel grafisch als inhoudelijk vanaf de eerste seconde beet heeft. Dat je Berlion ook voordien niet moest leren een snel lezende thriller te schrijven, bewees hij eerder al met het, ironisch, traag vertaalde Tony Corso. Dit keer presenteert hij een vierdelig maffiaepos. Berlion haast zich om te vermelden dat zijn verhaal fictie is, al zijn er een aantal historische situeringen die het geheel best geloofwaardig maken, bijvoorbeeld het machtsvacuüm in de misdaad na de arrestatie van Al Capone, of de op handen zijnde landslide overwinning van Franklin Roosevelt tijdens de presidentsverkiezingen van 1932.

Grafisch ademt iedere pagina de sfeer van de jaren 1930. Berlion laat het niet na geregeld uit te pakken met iconische stadszichten of schurken in onberispelijk maatpak. Klasse. Laat de komende drie delen maar snel komen...
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2019