De 5 Rijken 2
DEEL 2 VAN EERSTE CYCLUS IN ZES DELEN
De 5 Rijken 2
KLIK
voor andere strips van
Jérôme Lereculey


KLIK
voor andere strips van
Didier Poli


KLIK
voor andere strips van
David Chauvel (Lewelyn)

KLIK

voor andere strips van
Andoryss (Lewelyn)
DE 5 RIJKEN 2
Iemand die nog Leeft

Jérôme Lereculey / Lucyd / Diane Fayolle / Didier Poli + Lewelyn (Andoryss / David Chauvel / Patrick Wong)
Daedalus | 56 p. | € 19,95 (HC)
Game of Thrones revisited
Nee, we geven je geen gedetailleerde instapsamenvatting van De 5 Rijken. Enerzijds zou die al snel enkele vensters op je scherm omvatten, anderzijds willen we het ook niet. Want elke spoiler van dit ambitieus verhaal is er een te veel. Iedereen die wel iets prijs geeft over de plot, zouden ze moeten verbannen, vierendelen of een dag opsluiten in een iglotentje met James Cooke. De basisinsteek van de strip willen we je nog net verklappen.

De 5 Rijken is een machtig epos over hoe vijf families (katten, beren, reptielen, apen en herten) vechten om de troon van het rijk. Na een zware zeeslag verstevigden de katachtigen hun absolute macht. Maar nu de oude tijgerkoning zijn einde voelt naderen, wordt er ferm aan de poten van zijn troon gezaagd door de andere katachtigen, de vroegere vijandige dierenvolken en niet in het minst zijn eigen familie. Een hele boterham. Gooi daarbij nog wat politiek gekonkelfoes, onmogelijke passionele relaties en brute gevechten, en je hebt een kuitenbijter van een stripscenario. Als toetje eindigen de twee al verschenen delen met moordende cliffhangers die al je zekerheden onderuithalen en waardoor je onmiddellijk smacht naar meer. Veel meer.

Wie de laatste negen jaar niet op een andere planeet heeft geleefd, doet bovenstaande beschrijving ongetwijfeld een belletje rinkelen. Inderdaad. De 5 Rijken is heel zwaar geïnspireerd op het epische Game of Thrones. De drie scenaristen (David Chauvel, Andoryss, Patrick Wong) stoppen het ook niet weg. Hun fantasy-middeleeuws epos is bijna even verrassend, even breed uitgesmeerd en even goed verteld. Bovendien hadden de auteurs het schitterende idee om de personages te vervangen door dieren. Qua onmiddellijke herkenbaarheid verhoogt dit enorm het leescomfort. Je weet dat ijsberen lid zijn van de Clan van de Beren, zonder dat je tientallen namen moet memoriseren.

Tekenaar Jérôme Lereculey en enkele kompanen (inkters Lucyd en Diane Fayolle onder de artistieke leiding van Didier Poli) staan in voor de grafische kant. Net zoals bij Béatrice Tillier (Het Maagdenbos, De Klaagzang van de Verloren Gewesten) koos de gelouterde Fransman ervoor om weg te blijven van het ver-Disney-seren van de beesten. Maar net daardoor missen de dieren iets te vaak die broodnodige, extra expressie die je wel ziet bij Juanjo Guarnido (Blacksad), Félix Delep (De Beestenburcht) en andere Disney-adepten. Bovendien wordt hij ook niet geholpen door de scenaristen die hem voorlopig te veel in een keurslijf houden van statische praatscènes. Game of Thrones werd ook groot door de epische veldslagen vol vuurspuwende draken en instortende kastelen. Die grafische ruimte zou Lereculey ook moeten krijgen, want pakweg zijn immense zombieveldslagtekening uit Wollodrïn kunnen we nog zo voor de geest halen. Hopelijk volgt dit nog.

Als alles goed gaat, zal De 5 Rijken vijf cycli van zes albums omvatten. We zitten dus nog maar aan het begin van dit ambitieuze project. Gelukkig vult dit tweede deel moeiteloos de hoge verwachtingen in die het eerste deel creëerde. De 5 Rijken heeft alles in zich om groot te worden. Heel groot. Het spel voor de beestentroon kan beginnen.
MARIO STABEL --- augustus 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: