De 5 Rijken 1
DEEL 1 VAN EERSTE CYCLUS IN ZES DELEN
De 5 Rijken 1
KLIK
voor andere strips van
Jérôme Lereculey


KLIK
voor andere strips van
Didier Poli


KLIK
voor andere strips van
David Chauvel (Lewelyn)

KLIK

voor andere strips van
Andoryss (Lewelyn)
DE 5 RIJKEN 1
Uit Alle Macht

Jérôme Lereculey / Lucyd / Didier Poli + Lewelyn
Daedalus | 64 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt in maart
Game of Claws
Terwijl Cyrus, de machtige koning van Angleon op zijn sterfbed het nakende einde afwacht, barst er een nooit geziene opvolgingsstrijd los tussen een aantal potentiële kandidaten. De buurlanden kijken argwanend toe, want de stervende monarch toonde zich steeds een voorstander van een vredesproces, hoe wankel het ook mocht zijn, maar dat dreigt nu in het gedrang te komen als de vorst zijn laatste adem uitblaast.

Deze reeks is ontsproten aan het brein van David Chauvel, maar de albums worden uitgewerkt door Lewelyn, een scenaristencollectief dat bestaat uit Chauvel zelf, Andoryss en Patrick Wong. Doordat het verhaal niet alleen een heirbaan aan actie bevat, maar er nogal wat zijpaadjes naar seks, intriges en een vleugje mysterie leiden, is de link met het Game of Thrones-universum snel gelegd. Alleen de draken lijken voorlopig nog on hold te staan. De antropomorfe figuren van tekenaar Jérôme Lereculey maken er in elk geval een zeer aangenaam kijkstuk van.

Hoewel de schrijvers de actie hoog in het vaandel dragen, ben je aanvankelijk nogal overdonderd door een hele resem personages, nevenfiguren, vreemde landen en rare namen. Maar eens je die horde genomen hebt, ontplooit er zich een veelbelovende setting die het beste voor de toekomst doet verhopen. Het zou ons dan ook niet verbazen dat Daedalus met deze reeks een potentiële topper te pakken heeft. De Franse uitgeverij Delcourt kondigt in elk geval al minstens vijf vervolgdelen aan en er is nu al zicht op extra cycli die elk een ander rijk in the picture zullen zetten.
MARIO STABEL --- februari 2020