De Witte Indiaan 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
De Witte Indiaan 2
KLIK
voor andere strips van
Jake Bilbao


KLIK
voor andere strips van
Sytse S. Algera
DE WITTE INDIAAN 2
De Jacht

Jake Bilbao + Sytse S. Algera
ComicWatch | 48 p. | € 9,25 (SC) • € 19,95 (HC)
Frisse wind
In het eerste deel maakten we kennis met Ptcila, een blank meisje dat door indianen werd verzorgd nadat haar familie werd vermoord. In De Witte Indiaan — vandaar de reeksnaam! — dendert een rollercoaster van gebeurtenissen op je af sinds een uit de hand gelopen bankroof. In De Jacht treurt ze nog om de dood van haar adoptievader, maar ze vindt steun bij enkele goedmenende lieden, onder wie de jonge snaak Jake die hard zijn best doet een volwaardige cowboy te worden. Met een ongelukkige opmerking legt hij de verschillen tussen hen bloot. Hoe ze daarop reageert en hoe Jake dáárop reageert, toont aan in welke mate scenarist en uitgever Sytse S. Algera oog heeft voor de psychologische ontwikkeling van zijn personages. Hij geeft hen veel te verduren, er vloeit bloed, de pistolen knallen en paarden worden afgejakkerd in achtervolgingen met desastreuze gevolgen.

De Filipijnse tekenaar Jake Bilbao brengt de nogal overweldigende inhoud interessant in beeld. De eerste aanblik doet wat vreemd aan, maar dat komt omdat we in het westerngenre te veel platgetreden paden zagen in stilistisch opzicht. Veel Europese tekenaars lijken nog altijd te veel in de lijn van Blueberry-tekenaar Jean Giraud te werken. Daar is niets mis mee — geef het publiek wat het wil — maar de frisse wind die Bilbao door het genre weet te waaien, is net zo goed mooi meegenomen. Het ziet er net wat anders uit, met andere manieren om personages neer te zetten, camerastandpunten te gebruiken, decors uit te spelen en actie op te delen, dat we alleen al om die reden nagenieten tijdens het opnieuw doorbladeren van dit album.

In principe is deel 3 het slot van de trilogie dat Jake en Ptcila naar Boston zal brengen op onderzoek naar haar werkelijke ouders. Nu de reeks voor publicaties in Duitsland en Italië is verkocht en we stilaan mogen spreken van een succes voor uitgeverij ComicWatch, vermoeden we dat het niet bij deze drie delen zal blijven. Het is de uitgever gegund.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: