De Witte Indiaan 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
De Witte Indiaan 1
KLIK
voor andere strips van
Sytse S. Algera
DE WITTE INDIAAN 1
Jake Bilboa + Sytse S. Algera
ComicWatch | 64 p. | € 19,95 (HC met dossier), de SC zonder dossier verschijnt later
Stevige start
ComicWatch, de uitgeverij van Sytse S. Algera die zowat alle reeksen schrijft die hij zelf uitgeeft, kent een bevlogen start, dat valt niet te ontkennen. Niet alleen houdt hij er een aardig tempo op na om eerste delen en vervolgen van uiteenlopende genres in een degelijk tempo uit te brengen, er is ook al sprake van vertalingen in Duitsland en Italië. Voor het tekenwerk kijkt Sytse ook al verder dan de onmiddellijke omgeving en doet hij een beroep op vooral Aziatische tekenaars. Zo is Jake Bilboa een Filippijn.

Bilboa's realisme is behoorlijk gedetailleerd met ragfijne arceringen. Hij heeft geen moeite met de betere beeldregie en uitdagende, afwijkende camerastandpunten, ook in actietaferelen ontbindt hij zijn duivels. Die aanleidng is er ook wel in dit bloedig verhaal waarin indianen het danig te verduren krijgen van blanke bankrovers, hoewel ze zich niet zomaar laten doen. Een spilfiguur is Pticla, een blank meisje dat door een Arapahostam werd opgenomen. Nadat ze de kleinzoon van een dronken en opgewonden blanke handelaar van zich moet afhouden en hem uiteindelijk vermoordt, gaan de poppen aan het dansen en wordt het vredige bestaan van de indianen bedreigd.

In vroegere van zijn reeksen jammerden we weleens over een afwezige karakteropbouw van Sytses personages waardoor ze ons niet veel konden schelen. In De Witte Indiaan besteedde hij daar veel meer aandacht aan. Er is plaats voor humane personages met motivaties, zwaktes en sterktes terwijl de liefhebbers van brutale Wilde Westen-verhalen net zo goed aan hun trekken komen. Het opgewekte drama werkt daarom veel beter waardoor je de onmenselijke wreedheid kan, nee, moet betreuren. De Witte Indiaan kent een stevige start en doet uitkijken naar het vervolg.

Het is weliswaar jammer dat de zorg voor de uitwerking van de personages te lijden heeft onder de haast en spoed om dit album tijdig voor een stripbeurs af te krijgen. Een laatste naleesbeurt was wenselijk om de taalfouten eruit te zwieren. We kregen de belofte dat daar voortaan in geïnvesteerd zou worden. Met die belofte in het achterhoofd krijgt De Witte Indiaan van ons zeker een herkansing.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018