De Vier van Baker Street 5
DEEL 5 VAN ZEVENDELIGE REEKS
De Vier van Baker Street 5
KLIK
voor andere strips van
David Etien


KLIK

voor andere strips van
Olivier Legrand


KLIK
voor andere strips van
Jean-Blaise Djian
DE VIER VAN BAKER STREET 5
De Moriarty-erfenis

David Etien + Olivier Legrand / Jean-Blaise Djian
Daedalus | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 17,95 (HC)
De bonte bende
Wat een heerlijke reeks is dit toch! Al vijf delen lang weten de auteurs ons te verrassen met hun geheel eigen versie van het klassieke Holmes-verhaal. Zat het olijke viertal (twee jongens, één meisje en een kat) tijdens het vorige album nog in zak en as omdat hun grote roerganger het loodje gelegd had tijdens de ultieme confrontatie met aartsvijand professor Moriarty, nu gaan ze weer full speed ahead. Zowel de erven van Holmes als die van Moriarty blijven immers niet op hun lauweren rusten, maar doen alle mogelijke moeite om de balans van Vrouwe Justitia uit evenwicht te brengen. Een ontvoering van een rijke erfgenaam brengt deze keer de poppen aan het dansen en noopt de vier om terug op avontuur te trekken.

Detective Sherlock Holmes is na al die jaren een belangrijke pion in ons collectief geheugen geworden en heel wat recente adaptaties op het grote en kleine scherm bleken een instant succes. De frisse aanpak van scenaristen Jean-Blaise Djian en Olivier Legrand is echter ongezien en maakt van de reeks een ware crowdpleaser. Door net voldoende in te zetten op de achtergronden van de vier kadeetjes en veel aandacht te besteden aan de onderlinge dynamiek, gaan de albums veel verder dan een simpele whodunit en zeker op dat vlak zouden er nog wel wat verhaallijnen te bedenken zijn. Dit vijfde album eindigt in elk geval met een fijne cliffhanger die ons lichtjes doet snakken naar de afwikkeling in de twee resterende delen.

We blijven ook grote fan van tekenaar David Etien en we zijn blijkbaar niet de enige. Zo mocht hij al het vijfde deel van de tweede reeks van Op zoek naar de Tijdvogel op zijn conto schrijven en is hij nu ook de tekenaar van de Robbedoes-spin-off Champignac (Rommelgem) waarvan net de Franse uitgave is verschenen. In april verschijnt de vertaling.
MARIO STABEL --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: