De Vier van Baker Street 4
DEEL 4 VAN ZEVENDELIGE REEKS
De Vier van Baker Street 4
KLIK
voor andere strips van
David Etien


KLIK

voor andere strips van
Olivier Legrand


KLIK
voor andere strips van
Jean-Blaise Djian
DE VIER VAN BAKER STREET 4
De Wezen van Londen

David Etien + Olivier Legrand / Jean-Blaise Djian
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC), de SC verschijnt later
Draaiende derwisjen
Sherlock Holmes is dood. Na een woelige strijd met zijn aartsvijand Moriarty is de detective neergestort in de Zwitserse Reichenbachwaterval. Duizenden kilometers verderop staat Londen in rep en roer. De grote volksheld is niet meer. De vier hulpjes van de iconische speurder zijn in shock. Tom, Billy, Charlie en de kat Watson kunnen het nieuws niet geloven. Maar in plaats dat de vier hechter worden in hun verdriet, doet een stomme woordenwisseling het groepje uit elkaar spatten. Tom trekt zich terug bij zijn Ierse familie, Charlie/Charlotte komt terecht in een heropvoedingshuis en Billy is helemaal op de dool. Nog nooit waren ze zo kwetsbaar. En alsof het noodlot nog niet genoeg getart werd, is hun ergste vijand ontsnapt uit de gevangenis. Hij wil maar één ding, en dat is hun vel!

Dit vierde deel van het sympathiek detectivestripje is een buitenbeentje. Sherlock Holmes, die in de vorige delen hoogstens een aangever was van het hele avontuur, is nu helemaal weg. Zoals de knappe cover het al aangeeft, hangt enkel zijn schaduw nog over het viertal. Eén groot allesomvattend onderzoek is er deze keer niet. De bende is uit elkaar en elk personage beleeft zijn eigen lot. Van wat ze meemaken, word je niet vrolijk. Racisme, kinderarbeid, diefstal, moord, verminking, kindersterfte,... alles komt voorbij. Gelukkig bevat het album nog voldoende humor, van slapstick tot woordgrappen, om de zon achter de wolken te zien.

Dit scharnieralbum van deze zevendelige reeks valt ons initieel wat koud in de nek. Maar zoals het meestal gaat bij buitenbeentjes zijn dit net de populairste delen van de reeks. Iets wat we bij een tweede lezing enkel kunnen bevestigen. Dit is vooral een heel knappe verdienste van tekenaar David Etien die het scenario van Jean-Blaise Djian en Oliver Legrand geheel naar zijn hand zet. Met zijn unieke stijl, de sfeervolle inkleuring en een zwierigheid als een draaiende derwisj, win je zieltjes.

De Vier van Baker Street blijft een pareltje dat in elke stripbibliotheek thuishoort.
WOUTER PORTEMAN --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: