Het Verloren Godenwapen 1-2
Het Verloren Godenwapen 1-2
KLIK
voor andere strips van
Tirso
HET VERLOREN GODENWAPEN 1-2
1. Het door God Verlaten Leger - 2. Een Erfenis van Bloed

Tirso + David Muñoz
Dark Dragon Books | 56 p. (deel 1) • 48 p. (deel 2) | € 8,95 (SC)
Mens versus beest
De avonturen- en piratenreeks Het Verloren Godenwapen (in het Frans eigenlijk de titel van het eerste deel van de reeks Les Traqueurs, De Spoorzoekers) van het Spaanse duo Tirso en David Muñoz speelt met voorbeelden als Pirates of the Caribbean, Conquistador en Long John Silver, maar vaart voldoende zijn eigen koers om die invloeden snel van zich af te schudden.

Londen, halverwege de zeventiende eeuw. De jonge botanicus Jonas kiest met zijn oom het ruime sop naar de andere kant van de oceaan om daar een vervaarlijk, mythisch schepsel uit Maya-legenden op te sporen. Het gaat om een reusachtig dier, en daarom zou het gevangen en ingezet kunnen worden in de oorlog tussen de twee strijdvaardige naties Engeland en Nederland die elkaars heerschappij over de zeeën betwisten. Het hoeft niet te verrassen dat de expeditie bezaaid is met gevaren, en dat begint al op Engelse bodem waar liters bloed vergoten worden. Op weg naar Yucatán komen ze tegenover het schip van de Italiaanse huurling en gewetenloze moordenaar Mancini te staan die hen opdoemend vanuit een dichte mist eerst voornaam groet om hun daarna een kansonskogel achterna te sturen. Het staat bol van dat soort confrontaties in beide albums. De ware confrontatie vindt op het Midden-Amerikaanse vasteland plaats en dat is geen kleintje. Is het wel een goed idee om de "cerberus van de goden" als een wapen te zien?... Wat dacht je zelf?

Wat een toeval. In de bespreking van Valois, dat in dezelfde week bij Daedalus verscheen, wordt de inkeluring van Felideus geroemd. Er is een verschil tussen beide delen van Het Verloren Godenwapen — deel 2 ziet er meer uitgesproken uit —, maar zijn werk draagt in ruime mate bij aan de aantrekkingskracht. Tirso kennen we nog van kortverhalen uit de reeks Kronieken van Legioen over wie we tien opmerkten dat we van hem dolgraag een volwaardige reeks zouden zien. Wel, die krijgen we nu! Vooral deel 2 staat als een herenhuis na het inleidende eerste deel. Mens versus beest terwijl het robbertje mens tegen mens nog meer wordt uitgevochten. En dan staat ook nog het hele christendom op het spel.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2019