Valois 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Valois 2
KLIK
voor andere strips van
Jaime Calderón


KLIK
voor andere strips van
Thierry Gloris
VALOIS 2
Si Deus Pro Nobis, Quis Contra Nos?

Jaime Calderón + Thierry Gloris
Daedalus | 48 p. | € 9,95 (SC) • € 19,95 (HC)
Ridderlijke radertjes
"Met ridderlijkheid heeft dit niks meer te maken", stelt de kersvers geridderde Henri Guivre de Tersac ontnuchterd. En gelijk heeft-ie. Dit is een spel om invloed en macht. Een permanente strijd om de bovenhand, een bovennatuurlijke wil om elkaar te overtroeven. Zowat alle grote machten doen eraan mee, de Italiaanse stadstaten en de Heilige Stoel niet in het minst. En zij hebben het nog steeds aan de stok met het Huis Valois. Ja hoor, de snoeverige Tersac en de heetgebakerde Blasco beseffen maar al te goed dat ze slechts kleine radertjes zijn in een reusachtig strijdtoneel waarin alle middelen geoorloofd zijn.

Meer dan een rechtlijnig verhaal brengt scenarist Thierry Gloris een gevoel over en gaat zo verder op het elan van het eerste deel. De lezer krijgt het aanvoelen mee dat in dit strijdtoneel niemand veilig is. Letterlijk niemand, ongeacht rang of stand. Een echt hoofdpersonage heeft de reeks dus niet. Dat het verhaal gestructureerd wordt rond twee fictieve jeugdige vechtjassen wil niet zeggen dat zij automatisch alle aandacht naar zich toe trekken. Het is een narratief trucje van Gloris, de humor en het permanente wedijveren tussen Tersac en Blasco is dat ook. Een welkome verluchting van het staatkundige getwist.

In de bespreking van deel 1 staken we al de loftrompet over de kwaliteit van Jaime Calderóns tekenwerk. Dat zouden we hier zonder meer zomaar kunnen overdoen, maar we vallen niet graag in herhaling. Heeft het werk van Calderón dan geen minpuntjes? Jawel, kleine, letterlijk dan. Sommige van Calderóns schepen vallen in grootte en tuigage wel wat licht uit, vooral in de prenten waarin meerdere schepen verzameld staan. Maar zolang Calderón personages blijft tekenen zoals hij dat doorgaans doet, zijn we die schepen snel weer vergeten. Opnieuw past ook een pluim voor Felideus, Calderóns inkleurder. Wat dacht je trouwens van invalshoeken zoals het aanzicht door het bibliotheekraam?

Oorspronkelijk werd Valois aangekondigd als tweeluik, maar intussen heeft Calderón al smaakmakers op internet geplaatst van zijn vorderingen voor het derde deel. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- december 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: