Uur U 14
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Uur U 14
KLIK
voor andere strips van
Maza


KLIK
voor andere strips van
Jean-Pierre Pécau

KLIK

voor andere strips van
Fred Duval
UUR U 14
Operatie Karel de Grote

Maza + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau
Silvester | 64 p. | € 17,95 (HC met A3-kunstdruk)
Met vaart verteld
Dit album is een vervolg op deel 11, Omega, waarin het rechts-extremistische Frankrijk en de enige vrije, Europese democratie Groot-Brittannië in een oorlog verwikkeld zijn. Franse verzetsstrijders bestrijden vanuit Engeland of op Franse bodem verregaande plannen om het perfide Albion met een nieuw soort raket vanuit geheime onderzeeboten te bestoken. Een van de helden is kapitein Léo Berger die samen met zijn vriend Saint-Exupéry — die we buiten deze what if?-context beter kennen als de verongelukte piloot en schrijver van De Kleien Prins — de ultieme confrontatie met de RAF afwacht. Om hier een compleet spionageverhaal van te maken, speelt ook Simone de Beauvoir, die het aanlegt met Leni Riefenstahl, vanuit haar Franse kasteeltje een rol van formaat. Hier komt nog een vervolg op die de trilogie zal beëindigen. De climax doet daarnaar uikijken, maar dat sterke beeld staat tegelijk ook op de cover en de schutbladen. Daar gáát de verrassing!

Tekenaar Milorad Vicanovic-Maza kennen we voornamelijk van luchtvaartstrips als Wunderwaffen en Lady Spitfire. Zijn ervaring om vliegtuigen te tekenen, komt veelvuldig van pas voor deze trilogie. Zijn realisme is keurig, maar niet bijzonder onderscheidend met veel andere luchtvaartstrips. Al goed dat hij alle scènes op de begane grond ook tot een goed einde brengt.

Prima aanwinst alweer voor de interessante conceptreeks UUR U, met vaart verteld door Fred Duval en Jean-Pierre Pécau. De achterstand op de Franse reek (39 delen!) is wel aan het ontsporen. Silvester permittert zich intussen om de betere verhalen te selecteren en bepaalde Franse delen over te slaan.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: