UUR U 12
DEEL 1 VAN TWEELUIK
UUR U 12
KLIK
voor andere strips van
R.M. Guéra


KLIK
voor andere strips van
Jean-Pierre Pécau

KLIK

voor andere strips van
Fred Duval

KLIK

voor andere strips van
Fred Blanchard
UUR U 12
Het Stepperijk

R.M. Guéra + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau / Fred Blanchard
Silvester | 48 p. | € 16,95 (HC)
Groot gelijk
Het Stepperijk is het eerste deel van een tweeluik waarin nogal wat middeleeuwse krijgers in de pan worden gehakt. Het jaar is 1242. Dat de Mongolen voor de deur staan van de christelijke wereld, aan de grenzen van de Europese koninkrijken, is een understatement, ze hebben die deur al ingebeukt (Rome ging in vlammen op) en ze staan klaar om de rest van het huis te verwoesten. De paus kon zich terugtrekken in Avignon en riep op tot een ultieme kruistocht. Het is aan de Frankische ridders om hier gehoor aan te geven. Aan de oever van de Rijn slaat het grootste leger ooit bijeengebracht in Europa zijn kamp op. Maar willen ze de Mongoolse duivels, de "gouden horde" van Dzjengis Khan, terugdrijven en liever nog finaal verslaan, moeten ze het eens worden over de te hanteren tactiek. De Poolse ridder Aleksandar van Kestutis — hij heeft veel meesters gehad die eerder sneuvelden dan hijzelf — kent de vijand en hun aanvalsgewoontes, want hij streed al vaker tegen Mongolen. Hij heeft het gelijk aan zijn kant en met zijn radde tong weet hij zijn punt te maken. Toch tuinen de ridders regelrecht in de val en rijden ze een slachtpartij tegemoet.

Het Stepperijk is een hondsbrutaal verhaal dat nogal wat juiste knoppen indrukt om hier meteen voor te vallen. Puur strijdgewoel en donderend wapengekletter, discussies die beslecht worden met vuisten op de tafel en getrokken zwaarden, personages zonder god noch gebod tegenover vroom geachte medestanders die zelf ook gluiperds en smeerlappen zijn, een doffe atmosfeer met een onheilspellend noodlot en een maalstroom van woede, angst, verschrikkingen, testosteron, lefgozerij en wraak. Fred Duval en Jean-Pierre Pécau, geassisteerd door Fred Blanchard, ontbinden al hun duivels en tekenaar R.M. Guéra (De Haas van Mars, de comicreeks Scalped) profiteert daar gretig van om het allemaal rauw in beeld te brengen. Hij overgiet zijn platen met moddervette, gitzwarte zwart-witcontrasten en voegt er ouderwetse, maar daarom niet minder efficiënte plakrasters aan toe om er extra structuur aan te geven. Een inkleuring was nauwelijks nodig, maar Jean-Paul Fernandez laat zich niet wegzetten als een vlakkenvuller. Hij benadrukt nog meer de ongemakkelijke sfeer met een somber kleurenpalet waarbij nachten gevaarlijker ogen en de decors overdag net zo min uitnodigend toeristische trekpleisters lijken. Vanaf pagina 37 past hij een paar Morris-technieken toe door figuren op de voorgrond in een sterk contrasterende kleur (bloedrood, knalblauw) te plaatsen.

Alles werkt hier geweldig goed op elkaar in, van het plot en de dialogen over de tekeningen tot de inkleuring. Dat de reeks in vertaling bokkensprongen maakt (in het Frans is dit deel 22) maakt ons geen zier meer uit. Silvester heeft groot gelijk dat het voorrang geeft aan de goudklompjes in deze reeks. Het Stepperijk is nu al een van onze favoriete strips in de what if?-reeks UUR U.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: