Ultimate Avengers 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIJFDELIGE REEKS
Ultimate Avengers 1-2
KLIK
voor andere strips van
Bryan Hitch


KLIK
voor andere strips van
Mark Millar
ULTIMATE AVENGERS 1-2
Bryan Hitch + Mark Millar
Dark Dragon Books | 72 p. | € 9,95 (SC)
Kwaliteit in een alternatief universum
Verschillende Marvel-reeksen hebben een tijdlang een nieuwe serie gekend die zich afspeelde in een alternatief universum. Voordeel is dat de schrijvers de serie opnieuw konden neerzetten en aanpassen aan meer moderne tijden. Deze series speelden zich af in het zogenaamde Ultimate-universum. Ultimate Spider-Man werd de bekendste reeks waar mee scenarist Brian Michael Bendis en de bekende Spider-Man-tekenaar Mark Bagley veel prijzen wonnen. Hun bekendte verhaallijn werd de dood van Peter Parker met de jeugdige latino Miles Morales als zijn opvolger. Jaren later werden de Ultimate-series opgeheven en sommige personages, zoals Miles Morales, raakten geïntegreerd in het huidige Marvel-universum. Dark Dragon Books geeft nu in vijf delen het verhaal van Ultimate Avengers uit in het Nederlands.

Hoewel we normaal geen grote fan zijn van alternatieve universa heeft deze Avengers-uitgave een zeer goede indruk gemaakt. Steve Rogers' alter ego Captain America verdwijnt na de slag om IJsland in 1945 in het ijs en wordt er pas anno nu uitgehaald. Hij ontdekt dat zijn voormalige hulp Buddy is getrouwd met Rogers' verloofde en tijd heeft veel dingen verandert. Thor is een milieubewuste halve hippie die zijn tijd het liefst drinkend doorbrengt en zich niet wil bemoeien met de mondiale plannen van Nick Fury. Bruce Banner is een wat onzekere professor die samen met de miljardair en playboy Tony Stark de Avengers als supersoldaten wil neerzetten.

Het eerste deel wordt gebruikt als intro om de verhaallijn neer te zetten en het levensverhaal van Captain America uit te diepen. In deel 2 wordt de actiekaart getrokken nadat Bruce Banner zichzelf injecteerde met een aangepast serum. Als jaloerse Hulk sloopt hij de nodige gebouwen en er ontstaat een grote vechtpartij met verschillende Avengers. Meerdere keren roept de Hulk dat hij zelfs geil is en ook daarom wil vechten. Giant Man en zijn vrouw Wasp zijn de helden van New York, maar huiselijk geweld is hen niet vreemd.

Scenarist Mark Millar zien we steeds vaker opduiken in de Marvel-catalogus van Dark Dragon Books en ook nu weer kunnen we zijn verhaal goed volgen en waarderen. De tekeningen van Bryan Hitch passen goed bij de setting.

Als je een liefhebber bent van de Avengers-films is deze Ultimate-versie zeker aan te raden. Als je een voorkeur hebt voor de oude Avenger-verhalen in het normale universum verwijzen we je door naar het recent vertaalde tweeluik De Korvac Saga.
DAI HEINEN --- augustus 2019