U-47 7-8
COMPLETE VERHALEN
U-47 7-8
KLIK
voor andere strips van
Gerardo Balsa


KLIK
voor andere strips van
Mark Jennison
U-47 7-8
7. Duel onder de Oppervlakte - 8. Een Spook uit het Verleden

Gerardo Balsa + Mark Jennison
Dark Dragon Books | 48 p. | € 19,95 (HC)
Door de mazen
De Stier is een kat. Ook al heeft het beestje intussen een andere naam, toch heeft het intussen al meerdere van haar negen leven zien passeren. Maar de trots van de Kriegsmarine is nog altijd operationeel, ontdaan van haar identiteit voert het nu clandestiene opdrachten uit. Terwijl oude vijanden de U-Boot nog steeds naar de kelder willen jagen, wordt de oorlogsmachine van commandant Prien steeds meer de spin in het web van de contraspionage. Onder de waterlijn groeit de spanning en de geheimzinnigheid even snel.

Een duikboot is een gesloten ruimte, een keten bovendien waarin iedere schakel de volgende moet kunnen vertrouwen. Hoe verandert die dynamiek wanneer nieuwe onbekende zielen de bemanning vervoegen? Met dat evenwicht speelt Mark Jennison heel nadrukkelijk in deel 7 en 8 van deze reeks. En vergis je niet, de ontwikkelingen op land zijn minstens even belangrijk voor het verhaal als de claustrofobische scènes op zee.

Tekenaar Gerardo Balsa blijft toch wel de ontdekking van deze reeks. Zijn z'n personages de mooiste die op papier staan? Nee, maar al die karakterkoppen bewegen zich wel in knappe maritieme scènes. Op en onder water weet Balsa een dynamische wereld te scheppen. Let maar eens op hoe het perspectief waarin de bemanning wordt weergegeven overeenkomt met hoe de boot op dat moment in het water ligt. Of bemerk de positionering van de commandant als hij zich naar de bemanning één dek hoger of lager richt. Deze tekenaar heeft zich ingelezen. De boortbelichting — ingekleurd door Nicolas Caniaux — is niet zomaar een extraatje, het is haast een verhaalelement op zich. Balsa en Caniaux, ze vallen heus te overwegen als storyboardtekenaars mocht er nog eens een boek van maritiem thrillerauteur Clive Cussler worden verfilmd.

Inhoudelijk treedt er stilaan wat gewenning op, maar de gebeurtenissen op de kade zouden dat gevoel weleens erg snel kunnen veranderen. Er zijn nog genoeg mazen in het net der verveling...
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: