U-47 3-4
U-47 3-4
 
U-47 3-4
3. Arctisch Konvooi - 4. Mark Jennison

Gerardo Balsa + Mark Jennison
Dark Dragon Books | 48 p. | € 17,95 (HC)
"Ik haat onderzeeërs, doodskisten zijn het"
De bemanning van de U-47 is nog niet lang boven water of ze moeten er alweer onder. Daar daar hebben sommigen onder hen het niet zo op, want ze hebben opgevangen dat het er knap koud is. Gelijk hebben ze, hun admiraliteit stuurt hen naar de ijzige wateren van de Barentszzee om ginds de verstoorde communicatie te gaan onderzoeken. Kommandant Prien heeft geleerd op zijn hoede te zijn. Hij weet dat het verzet steeds actiever wordt. Zijn eigen bevelhebbers worden opgejaagd door de SS. De meteoroloog die de U-Bootkapitein nieuw aan boord krijgt, geniet dus zeker niet automatisch het vertrouwen. De van nature grote paranoia van de U-Bootbemanning komt al helemaal boven water wanneer met de Verenigde Staten een nieuwe tegenstander hun richting komt uitgedreven.

U-47 pakt het slim aan. Als deze reeks enkel de belevenissen van een groepje zeelui had behandeld, was deze duikboot wie weet al tegen de voorspelbaarheid opgevaren. Gelukkig wedt scenarist Mark Jennison op drie zeepaarden. Er is het lot van de U-Bootbemanning, de strijd tussen het opperbevel van de Kriegsmarine en de SS en uiteraard ook nog het verzet. Al die plotlijnen hebben uiteraard reeds verbinding met elkaar, maar wij durven er spreekwoordelijk gif op innemen dat ze verderop in de reeks helemaal gaan samensmelten. Voorlopig wordt deze reeks deel per deel beter, dus dat kan een knal geven.

Van tekenaar Gerardo Balsa kunnen we zeggen dat hij op zijn best is wanneer hij actievolle diepzeescènes of het geharde gezicht van Kommandant Prien mag verbeelden. Hoe dan ook, deze presentatie overstijgt die ene (onvertaalde D-day-)strip die de man dan op zijn actief had, mijlenver.

Deze reeks bevat een veelheid aan uniformen: standaarduniformen, gala-uniformen, militaire overals, burgerkledij,... Een kleine tip voor wie moeite heeft om personages of strijdende partijen uit elkaar te houden: let ook op de insignes en de schrijfwijze van de rangen.

Er zitten veel vissen in de zee... Wij zijn maar wat blij dat Dark Dragon Books deze vis een vertaling gunde.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: