De Tweekoppige Adelaar 2
DEEL 2 VAN TWEELINGREEKS
IN TWEEMAAL DRIE DELEN
De Tweekoppige Adelaar 2
KLIK
voor andere strips van
Julien Camp


KLIK
voor andere strips van
Wallace
De Tweekoppige Adelaar 2
KLIK
voor andere strips van
Damien Andrieu

KLIK

voor andere strips van
Patrice Buendia
DE TWEEKOPPIGE ADELAAR - EAGLE 2:
Dubbel Spel

Julien Camp + Wallace
DE TWEEKOPPIGE ADELAAR - ADLER 2:
De Keuze van het Kwaad

Damien Andrieu + Patrice Buendia
Dupuis | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Verstrengeld grijs
Na het lezen van de eerste twee delen van deze tweelingreeks, waarin een Amerikaanse en een Duitse gevechtspiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog in elkaars lichaam belanden, waren we nogal in de wolken. Een ijzersterk concept, hoewel niet nieuw, meeslepend uitgewerkt en ook voor andere lezers dan luchtvaart- en/of Tweede Wereldoorlog-fanatici was dat een lekker brokje. De delen 2 zijn ook weer om van te smullen. Beter zelfs: het is nu pas goed en wel begonnen, alle potentieel is waargemaakt.

Zowel James O'Brady als Hans Raeder zijn van hun eerste verbazing bekomen, maar dat betekent nog niet dat ze vlot hun weg vinden in een voor hen onbekende wereld bij de vijand. Hun karakter hebben ze behouden en dat botst met de collega's en de naasten van hun tegenhanger. Ze worstelen met hun nieuwe identiteit terwijl ze de schijn proberen op te houden om niet door de mand te vallen dat ze in werkelijkheid niet zijn wie ze zijn. De situatie van de ander, niet even rooskleurig, confronteert hen met hun eigen verleden en standpunten. Er is geen goed versus kwaad, er is alleen maar een verstrengeld grijs, want aan beide kanten is men fout. Er vallen doden, er is sprake van moord. Hun enige houvast is de stuurknuppel, ook in een vliegtuig dat niet van hen niet is. Aan die knuppel is het wel de bedoeling om de vijand, hun eigen wapenbroeders, neer te schieten. Door wat ze beiden hebben meegemaakt, lijkt dat morele obstakel weggevaagd te zijn.

Heerlijk, heerlijk. De lichaams- of identiteitsverwisseling is al een oud gegeven, maar het werkt nog steeds. In het Frans zijn beide reeksen al voltooid, opnieuw met coverillustraties die je naast elkaar kan leggen. Voor een reeks waaraan vier auteurs hebben samengewerkt, zijn ze per duo voortreffelijk op elkaar ingespeeld om ons een memorabele stripreeks te presenteren. Over vele jaren zullen we de complete reeks hoogstwaarschijnlijk met veel plezier herlezen.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: