Terug naar Aldebaran 2
Terug naar Aldebaran 2
KLIK
voor andere strips van
Leo
TERUG NAAR ALDEBARAN 2
Leo
Dargaud | 64 p. | € 7,95 (SC)
Two women-show
Terug naar Aldebaran heet de vijfde reeks in dit Leo-universum, maar eigenlijk zou ze beter "Weer naar een onbekende planeet" heten, want na hun kennismaking in deel 1 reisden Kim en Manon via een kwantumpoort van Aldebaran naar nog maar eens een onbekende planeet, waar blijkbaar mensen leven (voor wie Aldebaran geen onbekende planeet is). De twee heldinnen van de eerdere reeksen bij elkaar brengen was een vondst, maar in deze two women-show treedt de jongere, daadkrachtige Manon toch meer op de voorgrond. Kim heeft echter nog een troef achter de hand: haar dochter, die voor herstel op de planeet van de voorlijke Tsalterianen zit. Zelfs wanneer deze reeks al na drie albums eindigt, hebben we van Leo dus minstens nog één onbekende planeet te goed.

Toch moet de auteur wat beter de tel bijhouden. Al op de eerste pagina troffen we een (kwantum)anomalie. Hoe weten de Aldebaraans-Tsalteriaanse onderzoekers dat Manon ontvoerd is door dezelfde man die eerder via de poort Aldebaran binnendrong? Verder verzeilt dit verhaal in wendingen die veel weg hebben van die in vorige delen. Er is niet alleen de vijandige omgeving en de personages zijn vooral bezig met op zoek te gaan naar elkaar, de meeste problemen komen — zoals al eerder gebeurde — uit het eigen kamp. Nieuwe, reactionaire autoriteiten maken het Kim en co. nog lastiger dan het al is. Dat heeft wat weg van de oppositie die ze ondervond op Antares. En hulp moet ook weer komen uit niet-menselijke hoek.

Valt Leo in herhaling? Is Terug naar Aldebaran meer van hetzelfde? Is dit "de reeks te veel"? Tegelijk is een herhaling van personages, problemen en oplossingen vertrouwd voor de lezer, maar er is niettemin ruimte voor verrassing en evolutie. Zo ontwikkelen de (veelal jonge) personages zich nog altijd en evolueren hun onderlinge relaties. Vaak zijn deze reeksen over de werelden van Aldebaran interessanter om hun (inter)menselijke aspect dan het sf-gehalte. En dat is in Terug naar Aldebaran niet anders. Dus ja-mwah-nee zijn de antwoorden op de vragen aan het begin van deze alinea.
KOEN DRIESSENS --- augustus 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: