Tebori 2-3
VERVOLG EN SLOT VAN TRILOGIE
Tebori 2-3
KLIK
voor andere strips van
Marcial Toledano


KLIK
voor andere strips van
José Robledo
TEBORI 2-3
Marcial Toledano + José Robledo
Saga Uitgaven | 48 p. | € 19,95 (HC)
Ultieme confrontaties
Als we even vlug spieken naar onze bespreking van het eerste deel dan heeft onze glazen bol — een kruising tussen een reuzenoog en de bol van de Zwarte Madam — nog maar eens zijn degelijkheid bewezen. Meer geweld? Oh ja. Een doorslaggevende rol voor Otsuya? En nog geen klein beetje. Waar we in deel 1 vooral de hoofdpersonages leerden kennen, krijgen we in de delen 2 en 3 de opbouw naar de ultieme confrontaties. En een bloedstollend einde, maar dat houden we voor onszelf.

Otsuya, ondertussen de liefde van Yoshi, blijkt een agente van Interpol te zijn en haar baas, Chris Holdaway heeft maar één doel voor ogen: de macht van de yakuza breken. Alle middelen zijn goed, zelfs misbruik van vertrouwen. Ondertussen woedt er een clanoorlog met beroepsmoordenaar Haro Kojima als middelpunt. Eén voor één jaagt hij letterlijk de clanleden van de Yamaguchi-gumiclan over de kling waaronder ook Masuru, de vriend van Koshi. Dankzij het plaatsen van afluisterapparatuur in de tattooshop van Yoshi en zijn meester Horiseijun krijgt de politie voldoende informatie om tal van yakuzaleden te arresteren. De getuigenis van Yoshi en Horiseijun zijn daarbij noodzakelijk, maar beiden weigeren mee te werken. Vogelvrij verklaard door de yakuza voltrekt Horiseijun "het ritueel" om Yoshi vrij te pleiten. Helaas heeft oyabun Takeshii Mitsomune het zo niet begrepen en wil hij Yoshi laten boeten. Otsuya beweegt hemel en aarde om hem te redden, maar de ultieme confrontatie komt eraan, in het prachtig in beeld gebracht decor van een tsunami die de stad Nagoya overspoelt. Scènes over onder andere het verleden van Horiseijun, de vele misdaden van de clanleden en de verschillende confrontaties met de krassende, gehoornde raaf Shura zorgen hierbij voor extra lagen in het al rijk gestoffeerd verhaal.

De Tebori-trilogie heeft ons niet alleen overtuigd van de talenten van schrijver José Robledo en tekenaar Toledano Marcial, maar heeft ons ook milder gemaakt ten opzichte van de klassieke hedendaagse Japan-verhalen. Een nieuwe wereld, die we graag omarmen. En als we ooit een tattoo van een Shura laten plaatsen, dan zal het met de Tebori-methode zijn. Nu nog onze wederhelft overtuigen.
JOHAN DE CLOEDT --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: