Tebori 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Tebori 1
KLIK
voor andere strips van
Marcial Toledano


KLIK
voor andere strips van
José Robledo
TEBORI 1
Marcial Toledano + José Robledo
Saga Uitgaven | 64 p. | € 19,95 (HC)
Focus op de personages
We kennen het Spaanse duo José Robledo (script) en Toledano Marcial (tekeningen) vooral van de goed ontvangen trilogie Ken Games (Steen, Blad en Schaar) en recenter van het album Operatie Felix in de serie WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog. We geven onmiddellijk toe dat Tebori een beetje uit onze comfortzone lag. Twee Spanjaarden die een stripverhaal maken over Japanse tatoeëerders? Weeral de klassieke ingrediënten van yakuza, Japanse erecode, woudmonster, motorbendes? Maar toch. We gaan mee met het verhaal. Nergens wordt de over the top-lijn overschreden en dat is voor ons al een grote verdienste. Het is geen Okko, Kogaratsu of ander schoons. Het is het leven zoals het is in een tatoeageshop in Japan. De sobere, klare tekeningen van Toledano ademen een rust uit. Ook de beperkte aandacht voor achtergronden brengt de focus naar de personages. Zoals het hier past. Het script van Robledo is goed opgebouwd en zijn vertelstijl ademt eveneens een rust uit. Zoals het hier past.

Vooraleer Yoshi, lid van de motorbende De Raven, het slechte pad te ver inslaat, wordt hij door zijn grootvader als leerling aanvaardt. Zijn leven krijgt een andere wending en het alledaagse wordt zijn deel, totdat de yakuza de handen van zijn meester verbrijzelen en hij zijn taak dient over te nemen. Wegens het geschil met de oyabun (yakuzabaas) Takayama gaan de zaken slecht totdat Nakamura, de bloedbroeder van zijn grootvader, zich via de Teboristijl door Yoshi laat tatoeëren. Hierbij mag geen gebruik gemaakt worden van tatoeëermachines. Enkel van de Teborinaalden en de kracht en kunde van de tatoeagemeester. Pijnlijker, langduriger, maar vooral echte kunst. Een periode van veel werken kondigt zich aan. Beneden het gewone volk, boven de yakuzaclanleden, onder wie Masaru, Yoshi's oude motorbendeleider. En dank zij een Uzi-tatoeage krijgt Yoshi de kans om oyabun Mitsumune te tatoeëren. Omdat een tatoeage gewoon van belang moet zijn en betekenis hebben, staat Yoshi voor een grote opdracht. Hij dient een mystieke gebeurtenis uit het leven van Mitsumune op zijn rug te tatoeëren. Ondertussen wordt Uzi, zoon van een machtige clanleider, gewelddadig vermoord en komt tatoeageverzamelaarster Otsuya op de proppen. Otsuya wil zich enkel door de zeven grootmeesters laten tatoeëren en met Yoshi heeft ze een nieuw doel voor ogen.

Zo krijgen we een opbouw naar het volgende deel dat ongetwijfeld veel gewelddadiger zal zijn en waarbij we benieuwd zijn naar de rol van Otsuya en de verdere ontwikkeling van Yoshi. Rest ons nog te vertellen dat het album een bijlage heeft met verschillende schetsen en — gelukkig — een verklarende woordenschat voor de Japanse termen en gebruiken.
JOHAN DE CLOEDT --- maart 2019