COMPLEET VERHAAL
KLIK
voor andere strips van
Pieter De Poortere
SUPER MICKEY
Pieter De Poortere
Glénat | 64 p. | € 24,95 (HC)
Boerkebedrog
In de stilaan uitdijende Mickey- en Donald-hommagealbums (er zijn er nu tien verschenen, waarvan een dikke helft in het Nederlands) is de bijdrage van Pieter De Poortere zonder twijfel een van de betere. Alleszins die met de minste tekst — in overeenstemming met de regels van de Boerke-bond, want ook PdP's Boerke blinkt uit in woordloze gags. Vreemd dat we toch nog een paar maanden hebben moeten wachten op de vertaling, die echter mooi op tijd is: deze maand viert De Muis zijn eenennegentigste verjaardag.

Wie een Boerke meets Disney verwacht, komt echter bedrogen uit: in deze Mickey heerst een strikt Boerke-verbod. Stoute tot scabreuze humor ontbreekt in dit in hoofdstukjes (ter grootte van een jongensblad, inclusief spelletjes!) ingedeelde lange verhaal. Mickey is voor de kindjes! Toch heeft PdP zijn Boerke-verstand gebruikt en waart er af en toe toch een flard authentieke Boerke-humor door het koldereske verhaaltje, waarin Goofy dankzij wonderbaarlijke pindanoten superkrachten krijgt. Zo wordt Super Goofy geconfronteerd met waar de gewone luitjes écht hulp bij nodig hebben: de wc ontstoppen, het gras maaien,... Een vette knipoog naar het superheldendom. Of wanneer de ontsnapte Boris Boef een kleermaker passeert, komt hij buiten in een keurig, driedelig maatpak... van bajesstof (die sinds de Averells en Jaap altijd geel-zwart gestreept is — de natte droom van Theo Francken). Ook des Boerkes zijn de grote, dubbele zoekplaten waarin de lezer zich kan vermeien, op zoek naar leuke details.

Geduldig aanschuivend voor een gesigneerd exemplaar — onze superheld zat vast in de file! — leerde ondergetekende een andere superheldenparodie kennen: Captain Biceps, een creatie van Tébo (De Jeugd van Mickey) en Zep (Titeuf). Wie Super Mickey te braaf vindt, lacht zich een superbreuk met deze hilarische gags. Echter, hier is het vergeefs wachten op een vertaling. Een klus voor Super Mickey?
KOEN DRIESSENS --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: