Mickey: De Verloren Oceaan
COMPLEET VERHAAL
Mickey: De Verloren Oceaan
KLIK
voor andere strips van
Denis-Pierre Filippi
MICKEY
De Verloren Oceaan

Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi
Glénat | 60 p. | € 24,95 (HC)
Mickey Solo
Van Steamboat Willie naar steampunk Mickey: het is een stap van bijna honderd jaar en echt geen muizenstapje! De Verloren Oceaan voegt grafisch en inhoudelijk een ongeziene dimensie toe aan een vertrouwd en iconisch personage. Zelden zo onder de indruk geweest van knagend ongedierte.

In november zal het negentig jaar geleden zijn dat het grote publiek kennismaakte met Mickey en Minnie Mouse. De inmiddels beroemde korte animatiefilm Steamboat Willie was eigenlijk al het derde filmpje met Disney's muizenkoppeltje, maar pas na het succes hiervan werden de oudere en aanvankelijk nog stille filmpjes heruitgebracht, met geluid. Ook in de Nederlandstalige Mickey-hommagereeks is De Verloren Oceaan de derde uitgave, na het koldereske De Jeugd van Mickey (Tebo) en het in de depressiejaren gesitueerde Zombokoffie (Régis Loisel). De Mickey's van Cosey (Une Mystérieuse Mélodie) en Nicolas Keramidas en Lewis Trondheim (Craziest Adventures) uit 2016 raakten (nog?) niet vertaald, hoewel zeker die tweede geweldig is.

Uitgezonderd Tebo's eigenzinnige Mickey blijven de anderen grafisch tamelijk dicht bij de Mickey zoals we hem kennen uit de filmpjes en Donald Duck en alleszins binnen het vertrouwde universum. Silvio Camboni's Mickey is van een andere orde: kleurrijk, driedimensionaal en met hoge wow-factor. Denis-Pierre Filippi's verhaal is al even opmerkelijk. We bevinden ons "17 jaar na het conflict" (dat verder onbesproken blijft) in een verhaal met een duidelijk ernstiger toon. Mickey, Minnie (minder air head en meer brainiac) en Goofy (knutseltechneut van Doc Emmett Brown-kaliber) vormen een freelance ploegje dat met "autoscaven" en "lagefrequentiemodulatoren met sensorische geleiders" wrakken met "Asimov IV-aandrijving" plundert voor "koraliet". Dat is een kostbare brandstof in de steampunkwereld van deze Mickey, die "oscilloscopische knoppen" en "nanometrische sleutels" hanteert zoals de Minnie in de Disney-filmpjes haar breiwerk. Ze worden ingehuurd voor een bijzondere opdracht, gehinderd door hun eeuwige rivaal Boris Boef. De klus loopt echter uit de hand en hun wereld wordt letterlijk op zijn kop gezet.

Voordat je kunt bedenken dat dit avontuur eigenlijk eerder toevallig met Mickey en co. bevolkt is en evengoed met andere hoofdpersonages kon beleefd worden, komen hun vertrouwde eigenschappen naar boven. Die héél toevallig perfect uitgedrukt worden in een scène waarin alle personages thee drinken (een obsessie van doc Goofy) uit mokken met beeltenissen van hun Disney-neefjes en -nichtje uit Star Wars: Darth Vader (Boris Boef), Chewbacca (Goofy), Leia (Minnie) en Han Solo (Mickey). Eigenlijk vertelt Disney al bijna een eeuw hetzelfde verhaal... Gelukkig is de multinational commercieel verstandig en artistiek ruimdenkend genoeg dit hommageproject van die crazy Frenchies te laten gebeuren: een Minniemale inspanning zonder verloren geloofwaardigheid voor Disney met een Micksimale uitkomst, zeker in het geval van De Verloren Oceaan.
KOEN DRIESSENS --- mei 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: