Slangengod 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Slangengod 2
KLIK
voor andere strips van
Benoît Dellac


KLIK
voor andere strips van
Jérôme Le Gris
SLANGENGOD 2
De Tempel van de Ravengod

Benoît Dellac + Jérôme Le Gris
Glénat | 64 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Een flinke stap voorwaarts
Klaar? Aan de ene kant hebben we Loki, de slangengod. Aan de andere kant hebben we oppergod Odin. Beiden lusten elkaar rauw, en als ze ooit gaan vechten, betekent dit het einde van de wereld Midgaard. De vrees voor het hellevuur van de ultieme strijd, de Ragnarök, zit er diep in bij elke Viking. Gelukkig heeft Odin drie krijgers, Berserkers, verwekt die Midgaard moeten beschermen. Alle drie hebben ze een specifieke tatoeage op hun borst en kunnen ze een razernij opwekken die hen haast onverslaanbaar maakt. Sterft er toch een, dan voedt de kraaiengod en eeuwige maagd Ygrid-zonder-man een nieuwe uitverkorene op in haar tempel. Bijna was het zover. Berserker Elrik werd door de Noorse koning verbannen naar het godvergeten Islandia. Ternauwernood kon hij gered worden. Uit dankbaarheid hielp hij de lokale dorpschef in een bloedige strijd met de rivaliserende clan. In het ultieme gevecht riep hij echter Loki ter hulp om zijn woede op te wekken. Dankzij de extra kracht van de slangengod won hij overtuigend. De dorspwijze Freyda is echter in alle staten. Door de hulp van Loki, verraadde Elrik publiekelijk zijn vader Odin. Dit zou de oppergod nooit tolereren en kan het begin zijn van de Ragnarök! Ze moet optreden!

Het eerste deel van Slangengod, dat in mei verscheen, zorgde voor flink wat gespreksstof. De tekeningen van Benoît Dellac werden terecht bewierookt alsof hij de nieuwe Mathieu Lauffray, Alex Alice of zelfs Ralph Meyer was. Zijn energieke stijl in een hyperprefect realisme combineerde hij bovendien met een comicachtige paginaopbouw. Dit was heftig. Dit was over-the-top. Maar dit was vooral machtig. Over het scenario van Jérôme Le Gris waren de meningen extremer. Te complex of te eenvoudig, te snel uitgelezen of te veel tekst die het leesritme brak,... iedereen had er wel zijn eigen tegenstrijdige mening over. Ook binnen onze redactie was het van dattum. Uiteindelijk besloten we gewoon deel 2 van het drieluik drieluik af te wachten voor het definitieve oordeel.

Ook nu is dit weer moeilijk. Grafisch houdt Dellac zijn pagina's een ietsiepietsie soberder waardoor de strip beter leesbaar wordt. Scenarist Le Gris slaagt erin zijn Vikingsaga enerzijds meer te stofferen met extra verhaallijnen én anderzijds laat hij meer ademruimte aan de tekeningen. Het gegoochel met de vele namen en mythologie maakt wel dat een herlezing van het eerste deel aan te raden is. Het scenario evenaart nog niet de topkwaliteit van de tekeningen, maar we maken enorme sprongen vooruit. We lusten wel pap van deze Slangengod! Laat die Ragnarök maar komen! Het Franse deel 3, de afsluiter van de reeks, verschijnt dit najaar. De auteurs wilden er mee doorgaan, maar daar besliste het publiek anders over.
WOUTER PORTEMAN --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: