Slangengod 1
DEEL 1 VAN CYCLUS IN DRIE DELEN
Slangengod 1
KLIK
voor andere strips van
Benoît Dellac


KLIK
voor andere strips van
Jérôme Le Gris
SLANGENGOD 1
De Tranen van Odin

Benoît Dellac + Jérôme Le Gris
Glénat | 52 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Fucked up
Islandia (IJsland), lang geleden. Een drakar is op de rotsen vastgelopen en tussen het wrakhout wordt een halfdode, vastgebonden man gevonden. Hij draagt een teken op de borst. Tovenares Freyda weet dat hij een berserker is, een krijger van Odin en "een van de drie". Zijn aanwezigheid zou de aandacht van slangengod Loki kunnen trekken. De man moet dood, maar op het moment dat hij een kopje kleiner zou gemaakt worden, vallen Vikingruiters het dorpje aan. De strijd wekt de berserker die zich met bloeddoorlopen ogen in het gewoel mengt. In die strijd spaart hij het leven van aanvalster Nessa wier broer Rolf hij zopas heeft gedood. Bij het ochtendgloren is hij terug bij zinnen gekomen en herinnert zich niets van de nacht ervoor. Hij kan zich nu wel voorstellen. Hij heet Elrik en werd verbannen door de koning van Noorwegen. Door zijn moord op Rolf de zoon van heerser Björn-de-Verbrande, heeft hij volgens de tovenares welicht de grootste oorlog uit de geschiedenis van Islandia ontketent. Elrik raakt inderdaad verwikkeld in een losbarstende oorlog terwijl hij het pad wil volgen dat de goden voor hem hebben uitgestippeld: naar de dood van een koning. Er moeten echter nog veel mysteriën opgehelderd worden.

Glénat gelooft blijkbaar sterk in deze nieuwe Vikingreeks door het in zowel softcover als hardcover uit te geven. Bij onze eerste lezing deelden we die overtuiging niet. Het las log en moeizaam met veel vragen en onduidelijk gedoe tussen goden en mensen. Bij een tweede lezing begonnen we meer te letten op de onderlinge relaties en machtsverhoudingen en vonden we daar de ware sterkte van deze Slangengod. Het aardig potje vechtgedruis pikken we natuurlijk ook graag mee. De stevige vertelling met veel bloedvergieten moet niettemin nog wat verder uit de pijp komen in de volgende delen om ten volle ons zieltje te winnen.

Aan tekenaar Benoît Dellac zal het alleszins niet liggen. Zijn werk hoort thuis in de familie van Mathieu Lauffray, Thimothée Montaigne, Alex Alice, Robin Recht en ook wel wat Ralph Meyer. Dellac gebruikt net zo goed een brutaal, fucked up realisme met veel comicinvloeden. De impact van zijn tekeningen zal deze reeks wellicht uit de startblokken helpen schieten. Het is nu aan scenarist Jérôme Legris om het niet voor Dellac te verkloten.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019