Roodbaard integraal 12
DEEL 12 VAN INTEGRALE REEKS
IN DERTIEN DELEN
Roodbaard integraal 12
KLIK
voor andere strips van
Marc Bourgne


KLIK
voor andere strips van
Christian Perrissin
ROODBAARD - DE SCHRIK VAN DE ZEVEN ZEEËN integraal 12
31. De Schaduw van de Duivel - 32. Het Pad van de Inca

Marc Bourgne + Christian Perrissin
Sherpa | 128 p. | € 24,95 (HC)
Frisse herstart
De reeks Roodbaard kent een rijke historie en er hebben verschillende tekenaars en scenaristen aan gewerkt. In de vorige elf integrale delen is hier uitvoerig bij stilgestaan en eind jaren 1990 was het tijd voor een frisse herstart met de toenmalige dertigers Marc Bourgne en Christian Perrisin.

Bourgne behoort ons inziens inmiddels tot de beste tekenaars en scenaristen. Met reeksen als Frank Lincoln, Michel Vaillant, maar vooral De Piraten van Barataria hebben ons weten te overtuigen van zijn klasse. Van schrijver Perrissin weten we dat hij De Jonge Jaren van Roodbaard uit zijn pen heeft laten komen en dat hij vieralbums van de reguliere reeks heeft geschreven. Ook El Niño en Kaap Hoorn heeft hij geschreven, maar verder komen we hem weinig tegen in onze stripverzameling.

In het wederom goed verzorgde dossier geeft Perrissin toe dat hij niet geheel tevreden is over het tweede album van deze integrale en dat zijn we na het ook met hem eens. Het tweeluik begint met het sterke De Schaduw van de Duivel. Roodbaard ontdekt een verborgen schat in Peru en heeft behalve Baba en zijn jonge vriendin Anny Read geen middelen ter beschikking om naar Zuid-Amerika te varen. Hij monstert daarom aan op het schip van zijn stiefzoon Erik en hoopt zich middels een opstand meester te kunnen maken van het schip en zo op jacht te gaan naar de schat. Hoe hij in deze situatie is terechtgekomen, waar zijn schip is gebleven en hoe hij Anny heeft leren kennen zijn allemaal vragen die niet worden beantwoord. Dat, in combinatie met het te snel afgeronde en ongeloofwaardige einde, zorgt ervoor dat Perrissin hier een uitgelezen kans heeft laten liggen, want zijn insteek en vooral de spanning van het eerste deel overtuigen wel. Een ervaren rot als Roodbaard-schepper Jean-Michel Charlier zou hier minimaal vier albums voor nodig gehad hebben en dan hadden we het even goed gevonden als zijn eerdere vierluik over Azteken en goud in de jungle.

Roodbaard is harder, cynischer en verkiest goud boven vriendschap. In dit personage zit nog zoveel potentieel en daarom vinden we het nog steeds jammer dat hier geen nieuwe delen meer van verschijnen. Nieuwe avonturen zouden ideaal geschreven en getekend kunnen worden door Marc Bourgne. Dat hij toen al kon tekenen, bewees hij in het eerste gebundelde album, in Het Pad van de Inca is het toch allemaal wat minder nauwkeurig, maar zijn stijl bevalt ons goed en past ook bij de reeks Roodbaard. Zijn schrijverstalenten heeft hij daarna genoeg aangetoond.

Nog één integrale uitgave en alle albums van de hoofdreeks Roodbaard zijn opnieuw uitgegeven. Dan volgen nog De Jonge Jaren. Hopelijk kan uitgeverij Sherpa ons daarna plezieren met een andere oude diamant die terug kan schiteren, want aan hun uitgaven mankeert niets.
DAI HEINEN --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: