Roodbaard integraal 11
DEEL 11 VAN INTEGRALE REEKS
IN DERTIEN DELEN
Roodbaard integraal 11
KLIK
voor andere strips van
Christian Gaty
ROODBAARD - DE SCHRIK VAN DE ZEVEN ZEEËN integraal 11
28. Strijd om Schildpadeiland - 29. Goud en Roem -
30. De Piratenoorlog

Christian Gaty + Jean Ollivier
Sherpa | 168 p. | € 24,95 (HC)
Mindere motivatie
Op bijna elke stripbeurs kom je ze wel tegen: de bekende, duur geprijsde Roodbaard-albums. Met name de laatste zeven delen zijn meestal fors aan de prijs. Voor hen die deze albums tegen een normale prijs willen lezen, biedt deze wederom goed verzorgde integrale uitgave een betaalbaar alternatief.

Eindelijk zijn de delen Strijd om Schildpadeiland, Goud en Roem en De Piratenoorlog opnieuw verkrijgbaar. Nochtans horen deze verhalen zeker niet tot de beste van de reeks. De Indische wateren zijn weer ingeruild voor de bekende Caribische oorden, want scenarist Jean Ollivier wou weer terug naar de oorspronkelijke setting van Roodbaard. Hij was ook van mening dat daar meer te vertellen valt dan in de afgelegen Indische oceaan. Deze insteek kunnen we alleen maar toejuichen, maar nergens krijgen de verhalen ons op het puntje van onze leesstoel. Iets wat bij de cyclus over het Incagoud (weliswaar geschreven door Jean-Michel Charlier) zeker wel gebeurde.

In Strijd om Schildpadeiland krijgen Erik en Roodbaard ruzie en ieder vaart zijn eigen koers. Waar de oude piraat het liefste doet wat hij altijd heeft gedaan, is zijn stiefzoon een stuk braver. Nu gaat hij op verzoek van een afgelegen Franse gouverneur het bekende vrijbuitereiland Schildpadeiland bevrijden uit de handen van de Spaanse bezetter. Met een sluwe list lukt het hem, maar de net bevrijde bevelhebber beveelt hem de achtervolging in te zetten op zee. In het tweede album, Goud en Roem, gaat deze verhaallijn verder, maar halverwege wordt de zoektocht naar Roodbaard gestart. De piraat heeft zich in de nesten gewerkt en bevindt zich een Spaanse cel.

In het voorafgaande dossier in deze fraaie uitgave is een interview uit 2002 met scenarist Ollivier opgenomen. Hierin bevestigt hij dat de motivatie van hem en tekenaar Christian Gaty voor het laatste album toch wat minder was. Dat blijkt ook wel, want De Piratenoorlog is misschien wel het minste deel van alle Roodbaard-albums. De nieuwe gouverneur van Jamaica is de beroemde Engelse vrijbuiter Henry Morgan. Dat dit personage in het echt in een ander tijd leefde dan Roodbaard maakt even niet uit, hij is en blijft een oude vijand van de oude piraat.

Waar in de vorige delen Gaty zijn eigen tekenstijl had, werd hij door de uitgever vriendelijk doch dwingend verzocht zijn stijl aan te passen aan die van Roodbaard-schepper Victor Hubinon. Soms lukt dat vrij aardig, maar niet altijd. Daarom behoren deze delen ook grafisch gezien niet tot de Roodbaard-hoogtepunten.

De vier albums die getekend zijn door Marc Bourgne en die in de laatste twee integrales worden gebundeld behoren grafisch wel tot de beste albums. Daarna volgt nog de spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard.

Compliment voor uitgeverij Sherpa die voor de elfde keer laat zien hoe een integrale moet zijn.
DAI HEINEN --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: