Orks & Goblins 3
COMPLEET VERHAAL
Orks & Goblins 3
KLIK
voor andere strips van
Stéphane Créty


KLIK
voor andere strips van Nicolas Jarry
ORKS & GOBLINS 3
Gri'im

Stéphane Créty + Nicolas Jarry
Daedalus | 64 p. | € 8,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Gigantisch speelveld
Nu in het Frans al de nieuwste reeks Mages (Magiërs) is gelanceerd met nog een ander soort fantasyfiguren uit de landen van Arran (zie het schutblad van elk hardcoveralbum van de reeksen Elfen, Dwergen en Orks & Goblins) mocht conceptdicrecteur Jean-Luc Istin her en der wat tekst en uitleg geven. Zo blijkt dat de lezers van Elfen en Dwergen zelf vragende partij waren voor bijkomende reeksen over orks en goblins. Istin vond dat wat te veel van het goede en bedacht samen met zijn vaste Arran-kompanen een derde conceptreeks over orks én goblins, dus geen twéé bijkomende reeksen.

Elke cover is een juweeltje, hoewel het niet om moeders mooiste creaturen gaat die de lezer moeten verleiden. En ook al wisselen de auteurs per nieuw album ligt de verhaalstructuur blijkbaar wel vast voor elk deel: een ork en/of goblin zijn ergens voor op de vlucht of ze worden opgejaagd. In dit geval maken we kennis met de vroegere krijgsheer en ork Gri'im die na dertig jaar gevangenschap en foltering op vrije voeten is. Hij zint op wraak. Op de eerste pagina's zien we hem zwaargewond door de sneeuw strompelen. Hij vindt een toevluchtsoord bij een karavaan waar een vreemd meisje hem op magische wijze zijn wonden helpt genezen. In hun gezelschap reist hij verder mee tot ze stuiten op een gigantische ijstrol. Ze krijgen zelfs te maken met een soort vechtgorilla's. Er zal verdorie nog veel bloed vloeien!

Arran is een gigantisch speelveld met veel mogelijkheden die alle betrokken auteurs tot nu toe ten volle weten te benutten. We weten al langer dat we geen kat in een zak kopen bij de aankoop van elk nieuw album in de drie reeksen. De tekeningen zijn telkens uitmuntend — in andere conceptreeksen is het wisselvalliger — en de verhalen blijven boeien. Voor de fans: er is nog geen einde in zicht. Voor wie nu zijn hart vasthoudt: in- en uitstappen kan gerust, je hoeft niet noodzakelijk vorige albums gelezen te hebben en elk album kent een mooi afgerond slot.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: