De Oorlog Winnen 2
De Oorlog Winnen 2
KLIK
voor andere strips van
Frédéric Genêt


KLIK
voor andere strips van
Jean-Philippe Jaworski
DE OORLOG WINNEN 2
Het Koninkrijk Ressina

Frédéric Genêt naar de roman van Jean-Philippe Jaworski
Le Lombard | 64 p. | € 7,95 (SC)
Alle beloftes zijn ingelost
Het eerste deel van De Oorlog Winnen was een beproeving. Meer dan dertig bladzijden hebben we gezwoegd op de namen, steden en intriges. En plots, op pagina 35, drukte scenarist-tekenaar Frédéric Genêt op de pauzeknop en legde ons alles haarfijn en omstandig uit. De opzet was gewoon geniaal. Eindelijk eens een normale strip die zijn lezers niet voor randdebielen houdt. Hierna werden we volledig meegesleept in het verhaal. Heel beloftevol eindigden we onze bespreking van het eerste deel met de woorden dat we reikhalzend uitkeken naar het vervolg. Dit kon het begin worden van iets moois. Iets heel moois!

Wat zijn we blij dat we toen doorgebeten hebben. Deel 2 lost immers de verwachtingen moeiteloos in. Weg is de moeilijkdoenerij. In de plaats komt een tsunami van intriges en actie op ons af. We gaan het verhaal niet samenvatten, dat zou alleen een ellenlange, moeilijke lap tekst opleveren, maar het draait allemaal rond politieke macht, spionage, huurmoord en de innerlijke strijd van het prachtige renaissancestadje Ciudalia en haar inwoners.

De Oorlog Winnen
is een bewerking van de low fantasynovelle Mauvaise Donne van Jean-Philippe Jaworski. Het zou ons niet verbazen mocht dit boek van een Game of Thrones-niveau zijn. Wij zullen het echter nooit lezen. Tijdsgebrek, onvindbaar, te veel lettertjes,... alle uitvluchten zijn goed. Maar de hoofdreden is gewoon dat deze verstripping voor ons het totaalplaatje is. Knappe bewerking, vlotte dialogen, en vooral geweldig in beeld gebracht door voormalig Samoerai-tekenaar Genêt. Hij leeft zich volledig uit in dit project waarmee hij al jaren dweepte. Dubbele overzichtspagina's, geweldige strijdtaferelen, machtige zeeslagen én het betere smoelwerk,... we krijgen het allemaal.

De Oorlog Winnen is hét ding voor elke historische stripliefhebber. Je hoeft er slechts één ding voor te doen, en dat is even doorbijten in het eerste deel. Doen, want de beloning is enorm. Veel plezier!
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: