De Oorlog Winnen 1
De Oorlog Winnen 1
KLIK
voor andere strips van
Frédéric Genêt
DE OORLOG WINNEN 1
Ciudalia

Frédéric Genêt naar de roman van Jean-Philippe Jaworski
Le Lombard | 64 p. | € 7,95 (SC)
Een slangenkuil pur sang
Wat waren we weer voortvarend. Dit album begon met een prachtige antieke landkaart waar er gegoocheld werd met woorden als Podesta's, Ressina en andere Assassijnen. Het kon ons geen bal schelen. Eén volle seconde bleven we erbij stilstaan, maar we dwaalden. De eerste dertig pagina's van deze De Oorlog Winnen waren een beproeving. We begrepen niets van de politiek, de oorlogen en de innerlijke strijd van het prachtige renaissancestadje Ciudalia en haar inwoners. Het intrigeerde ons mateloos, maar het klikte niet met onze vermoeide hersenen die net voor het slapen gaan even dit stripje wilden verorberen. Net toen we het album wilden wegleggen, stootten we opnieuw op de landkaart. We schoten wakker. Ach, zo zat het. Zo dus! En dan kwamen we aan pagina 35 en alles werd ons haarfijn en omstandig uitgelegd. Een paar pagina's verder vonden we de opzet van dit inleidend deel gewoon geniaal. Eindelijk een strip die zijn lezers niet voor randdebielen houdt.

Alles begon met een oorlog in Kaellsbruck. Benvenuto Gesufal was er falanx, een speersoldaat, in dienst van Leon Ducatore. Het stadje was belegerd en stond op het punt te kraken. Op het cruciale moment speelde Ducatore hoog spel met de podesta, de baas van Kaellsbruck. Hij zag het. Hij won. En verdween. Zijn reputatie was gemaakt. Voor Gesufal was Kaellsbruck het kruispunt van zijn leven. Hij verliet de falanxen en werd een moordenaar in dienst van de fluisterbrigade. Drie jaar later vinden we hem terug in de wondermooie stad Ciudalia. Hij voelt zich wonderbaarlijk goed. En zoals het hoort voor een huurmoordenaar, kreeg hij een nieuwe opdracht toegespeeld: een moord op klaarlichte dag met een blank wapen. Wat een formaliteit moest worden, werd een totale mislukking. Meer nog, het was het begin van het einde. Een dodelijke slangenkuil.

Ciudalia is de bewerking van de low fantasynovelle Mauvaise Donne van Jean-Philippe Jaworski. In dit inleidend deel schetst hij de verhoudingen en de politiek van een fictieve, Italiaans aanvoelende stadsstaat voorafgaand op zijn bekroonde roman De Oorlog Winnen. Samoerai-tekenaar Frédéric Genêt dweepte al enkele jaren met dit project en eindelijk is het zover. Hij toverde de honderd pagina’s van de novelle om tot dit eerste deel. Maar zoals eerder beschreven struikelden we over de setting en de namen. Het was precies alsof we ergens inhaakten in Game of Thrones halfweg het eerste seizoen. Maar geholpen door de schitterende decors en pagina's van Genêt, die tekende voor het scenario, de tekeningen én de inkleuring, beten we door. We werden dermate beloond dat we de bittere pil onmiddellijk vergaten. Nu we de wereld van Ciudalia kennen, kijken we echt reikhalzend uit naar het vervolg. Dit kan het begin worden van iets moois. Iets heel moois!

Doorbijten, mensen. Doen!
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2018