Niet Nog Eens, Laura
ALBUM MET GAGS EN CARTOONS
Niet Nog Eens, Laura
KLIK
voor andere strips van
Laura Janssens
NIET NOG EENS, LAURA
Laura Janssens
Uitgeverij Vrijdag | 108 p. | € 19,95 (SC)
Die goeie vriendin
Laura Janssens is een fenomeen. Haar Laura-webcomics vinden gretig aftrek via sociale media, ze duikt regelmatig op in interviews, haar gifjes veroveren instagram tot in Hollywood toe en op de Boekenbeurs had ze weer prijs met ellenlange rijen fans die voor haar stonden aan te schuiven. De bijna-dertiger is er zelf door verwonderd. Op haar lauweren rusten doet ze gelukkig niet. Running jokes uit het vorige album zijn nu vervangen door andere, op die "fokking tomatte" na dan...

In dit tweede Laura-album laat ze zich via haar papieren alter ego opnieuw uit over dingen die haar storen of waar ze zich aan ergert, ze onderwerpt haar crush of relatie aan beproevingen en met de grote 3 in het vooruitzicht denkt ze steeds vaker na over wat nu eigenlijk volwassen zijn inhoudt. Liedjes van Samson & Gert analyseert ze bijvoorbeeld op hun geloofwaardigheid, in amper enkele prenten waarin het ritme helemaal goed zit. Die onschuldige kindertijd is nu echt wel verloren. Voorts deelt ze haar slechte gewoontes, van junkfood eten over Netflix-bingewatchen tot uren verspillen op haar smartphone. Af en toe sluimert er een boodschap door met wat meer ernst, een beetje zoals we van Ilahs Cordelia gewoon zijn. Maar bovenal blijven de strips om van te gieren, tot tranen in de ogen toe, want deze keer herkenden we als mannelijke veertigplusser veel meer onderwerpen dan in het vorige deel.

Laura presenteert haar onderwerpen raak, oprecht en vaak scherp genoeg. Ze zoekt naar ware betekenissen achter emoji's of reacties van anderen. Dat levert een interessant inzicht op waarvan we ons zelf niet altijd bewust zijn en waarbij we nu wel wat meer zullen stilstaan. We begrijpen maar al te goed waarom Laura als stripfiguur zo populair is. Lezers krijgen de indruk dat zij begrijpt waar ze zelf mee worstelen, zich aan storen of wat ze zelf in realiteit zouden willen zeggen, maar in de plaats daarvan hun kop houden. Zonder naar die bevestiging te zoeken, werpt de papieren Laura zich op als die goeie vriendin die ware dingen zegt.

Nóg, Laura, nóg!
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: