Niet Nu Laura
COMPLEET VERHAAL
Niet Nu Laura
NIET NU LAURA
Laura Janssens
Uitgeverij Vrijdag | 96 p. | € 15,00 (SC)
Oorkonde van verdienstelijkheid
Verbaasd was ze, en zich afvragend of de meterslange rij voor haar signeertafeltje op de Boekenbeurs niet voor Pascale Naessens was bestemd. Maar nee, de grote opkomst van een vooral vrouwelijk publiek had Laura Janssens integraal te danken aan haar bekendheid via sociale media als kroniekschrijfster van kleine en middelgrote onderwerpen over een vrolijke, twijfelende, minzaam confronterende, alerte, zelfreflecterende, pientere, opmerkzame, af en toe luie en vraatzuchtige, Netflix-bingewatchende jonge vrouw, zichzelf. Die kroniekjes giet ze met enige regelmaat in cartoons en gags die al enkele jaren als webcomic duizenden volgers op sociale media amusement bieden. Zo'n online succes wordt in de nadagen van de papieren generaties nog steeds met voorkeur bevestigd door een papieren publicatie, alsof het een oorkonde is van verdienstelijkheid. Niet Nu Laura is een eerste bundeling van haar stripjes met een oplage van drieduizend exemplaren. Voor een betrekkelijke nieuwkomer is dat fenomenaal. Met een dergelijke oplage laat ze zelfs talloze auteurs van graphic novels achter zich. Financieel zal het nog steeds geen vetpot zijn, maar zelf ziet Laura haar album toch ook als een bekroning. Terecht. Ze haalt er nog meer de pers mee.

Hoewel we zelf weinig, bitter weinig, raakvlakken hebben met Laura's leefwereld en activiteiten, zijn we van haar wereldje en observaties beginnen houden. Op scherpe kantjes zal je haar niet betrappen. Rond het stoutste dat ze onderneemt, maakt ze zelfs een serietje grappen, bijvoorbeeld wanneer ze brood in een winkel aanraakt met de blote handen in plaats van de broodtang, of wanneer ze gras betreedt ofschoon dat is verboden. "Deal with it". En ook wel: "fokking tomatte"... Eigenlijk schuilt er toch meer van-haar-afbijten dan we in eerste instantie lazen tussen de soms brave pointes. Beeld je maar eens in hoe je moeder je over de dickpick van je vader vertelt om over hun eerste ontmoeting te vertellen aan de kinderen. Laura doet dat gewoon in een toekomstbeeld van haarzelf. Haar kinderen wachten waarschijnlijk een leven vol (plaatsvervangende) schaamte, maar tegelijk ook veel jolijt.

We zijn zelden onder de indruk van de tekenvaardigheid van webcomictekenaars, die hen misschien in de eerste plaats naar het internet dreef omdat ze bij uitgeverijen de deur gewezen kregen. Maar de aanpak van Laura bevalt ons daarentegen ten zeerste. Ze heeft aandacht voor kleur, vorm, een illustratieve meerwaarde in bladschikking en andere grafische punten waarbij een doorsnee lezer(es) wellicht niet zal stilstaan, maar die hij of zij onbewust net wel overtuigt van het onderscheid dat Laura kan maken met haar collega's. Leesbaarheid, duidelijkheid en helderheid staan voorop terwijl haar evolutie ook te zien is aan de oude gags die niet-chronologisch tussen nieuwere staan.

Niet Nu Laura is een dikke, dieetloze aanrader voor alle vrouwen. Een mindere herkenbaarheid voor meelezende mannelijke lezers mag gene obstakel zijn, dat drukt de pret allerminst. Net wel, Laura, en kom maar snel met een deel 2. En een dikke graphic novel komt er misschien ooit ook nog uit. Tegen dan geldt Niet Nu Laura misschien als vingeroefening naar een grootser opus.
DAVID STEENHUYSE --- november 2018