Nachtwacht 3
COMPLEET VERHAAL
Nachtwacht 3
KLIK
voor andere strips van
Steve Van Bael


KLIK
voor andere strips van
Peter Van Gucht
NACHTWACHT 3
Queen Halloween

Steve Van Bael + Peter Van Gucht
Standaard Uitgeverij | 32 p. | € 6,50 (SC)
Trotse dochter
Halloween nadert. Dat is al een tijdje geen aan Amerikanen voorbehouden avondlijke kinderuitstap meer of de aanleiding voor een resem horrorfilms. Ook in onze contreien verkleden kinderen zich om aan deuren aan te bellen. Dat doet er ons aan denken om weer snoep in huis te halen... en er nog over te laten voor de Spider-Mannen en prinsesjes die we dit jaar niet mogen ontgoochelen zoals vorig jaar.

Ook in Schemermeer wordt Halloween gevierd. Daar loopt het al vol elfen, vampiers en weerwolven, maar nu verkleden ze zich in andere wezens, zoals horrorclowns, mummies, zombies, duivels, Freddy Krueger, Sloth uit The Goonies en ander schrikwekkend gebroed. Keelin viert mee als Catwoman, Vlad als Wit Wief — want dat mogen jongens nu — en Wilko als zichzelf. Maar vannacht is er iets aan de hand. Een demon uit de onderwereld, Queen Halloween, kiepert een brouwseltje in pruttelende pompoensoep. Ieder die ervan drinkt, verandert in het wezen waarin hij of zij is verkleed. En zo verandert Schemerweer in een gevaarlijk oord voor de bij hun zinnen gebleven figuren... zoals Keelin, Vlad en Wilko inderdaad. Het is aan hen om de transformaties terug te draaien en Queen Halloween te verslaan.

Op tv en in de cinema heeft Nachtwacht zich inmiddels ruimschoots bewezen. Ook op stripgebied is de reeks een treffer. Het contract voor Steve Van Bael en Peter van Gucht is na de dit jaar drie verschenen albums verlengd met nog eens drie albums, in tegenstelling tot de stripreeks over dat andere Studio 100-product K3 die na deel 3 zal verdwijnen. Beide auteursteams maken nochtans met veel vakmanschap, kwaliteit en ambitie de aan hen toevertrouwde stripreeksen, maar het publiek wikt en beschikt, om maar te zwijgen over wat er bedisseld wordt bij directies, aandeelhouders, rechthebbenden en anderen die waken over hun belangen.

Van Bael en Van Gucht werken hier met zichtbaar veel plezier aan. Alleen al de sfeervolle, sinistere openingspagina is een juweeltje en zet meteen de toon. Van Steve vermoeden we dat hij in de eerste plaats zijn aan de tv-reeks verslingerde dochtertje trots wil maken. Dat zit wel snor, kleine meid. En voor Peter moet dit toch ook een welgekomen afleiding zijn voor het juk en de verplichtingen die een reeks als Suske en Wiske met zich meebrengen. Voor beide heren wacht een vernieuwd avontuur als tandwielen of zelfs hefbomen in de productie van nieuwe verhalen van de Kiekeboes. Merho kan op beide oren slapen wat de toekomst van zijn stripreeks aanbelangt.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: