Nachtwacht 1
COMPLEET VERHAAL
Nachtwacht 1
KLIK
voor andere strips van
Steve Van Bael


KLIK
voor andere strips van
Peter Van Gucht
NACHTWACHT 1
De Absorbant

Steve Van Bael + Peter Van Gucht
Standaard Uitgeverij | 32 p. | € 6,50 (SC)
Gebeiteld
Nachtwacht is een onder kinderen geliefde en populaire fantasyreeks van Studio 100. Zelf hebben we er nog nooit een aflevering van gezien, maar hebben die kinderen weleens een aflevering van Merlina, De Kat of Kapitein Zeppos bekeken? Elke generatie zijn favorieten, nietwaar? Specifiek voor de huidige doelgroep van jonge tv-kijkertjes is de gelijknamige stripreeks in het leven geroepen. Voor wie buiten die doelgroep valt en toch de strip wil lezen, zou een introductiepagina over de personages en de kernelementen welkom geweest zijn.

Het gaat dus om een vampier, een elf en een weerwolf die in het middeleeuws ogend dorpje Schemerweer wonen. Van daaruit passeren vaak wezens uit de onderwereld in menselijke gedaante. Het trio beschermt als Nachtwacht het dorpje tegen wezens die een gevaar betekenen. De drie hebben magische krachten terwijl de in boeken gevangen geest Vega als mentor en wijze optreedt. Vlad (de vampier) en Wilko (de weerwolf) hebben vaak ruzie met elkaar, het elfje Keelin zit daartussen. In De Absorbant ontdekt de leergierige Keelin een toverspreuk waarmee het portaal naar de onderwereld kan afgesloten worden. Waarom die spreuk nog niet eerder is gebruikt, doet vragen rijzen. Wilko wacht het antwoord niet af en besluit in zijn eentje het portaal te sluiten. De gevolgen zijn niet van de poes.

Peter Van Gucht maakte hier een vlot lezend verhaal van, hoewel er voor ons nog te veel onbekende factoren in zitten. Met nog meer albums zullen we de onderlinge relaties en vaste elementen beter leren kennen, verwachten we. Daar staan we in ieder geval voor open, want dit eerste deeltje smaakte naar meer.

Voor Steve Van Bael is dit een welgekomen opdracht na de voorbije jaren waarin hij willens nillens onvoldoende kon uitblinken. Zijn laatste productie, Baba Yega, ook al een strip naar een tv-fenomeen, stuitte na deel 1 op onhaalbare eisen. Tegelijk is die dansformatie al over zijn hoogtepunt heen, ook al heeft het nieuwe management, Studio 100, daar grote plannen mee. Met Nachtwacht zit hij ons inziens gebeiteld. Het bronmateriaal is veel dankbaarder om mee te werken en het verder uit te werken naar een wereldje dat nog een tijdje meekan. Met z'n dynamische Franco-Belgische tekenstijl à la flamande kan hij ons nog steeds bekoren. Zijn paginalay-outs zijn er trouwens op verbeterd. Hij heeft wel een paar tics waar hij eens vanaf moet (we hebben een hekel aan zijn opgeheven vingertjes of handjes als er een uitleg wordt gegeven), maar daar letten wellicht alleen recensenten op die geen andere opmerkingen op zijn prima tekenwerk kunen bedenken.

We hadden er ons sneller vanaf kunnen maken als we hier gewoon de mening van ons nichtje, behorend tot de doelgroep, hadden meegedeeld. Haar analyse beperkte zich tot een welgemeende "leuk!". Wij hebben veel meer woorden nodig om eigenlijk precies hetzelfde te zeggen.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2019