Mooie Navels - Eerste Pesterijen 2
GAGS
Mooie Navels - Eerste Pesterijen 2
KLIK
voor andere strips van
Marc Delaf


KLIK
voor andere strips van
Maryse Dubuc
MOOIE NAVELS: EERSTE PESTERIJEN 2
Ze Is Goud Waard

Marc Delaf met assistentie van Fabio Lai + Maryse Dubuc
Dupuis | 48 p. | € 6,95 (SC)
Ze doen het toch maar weer!
Elf jaar geleden stond de stripwereld eventjes stil. Er kwam toen een zwierig getekend stripje uit over een stelletjes leeghoofdige bakvissen die denken dat de wereld rond hun eigen kont draait. De juiste lipgloss, de juiste navelpiercing, de juiste string, alles deed er toe om de juiste jongen — ja, die met zijn opgefokte motor — te versieren. Bovendien tolereerden de modetrutjes Jenny en Vicky de slungelachtige Karin in hun aanwezigheid omdat ze haar konden gebruiken. Gebruiken, uitmelken of pesten? De grens was flinterdun. Het leven is immers geen ponykamp, maar Karin bleek sterker dan verwacht, sloeg de juiste jongens aan de haak en hielp uiteindelijk haar klatergouden vriendinnen uit de sloot. De bakvisreeks werd een van de grootste jeugdstripsuccessen van het laatste decennium. De auteurs zijn nog niet uitverteld, maar wat ben je met een reeks waar er geen vijanden meer zijn en waar iedereen elkaars vriend geworden is? De totale initiële spanningsboog is verdwenen. En zo grepen de auteurs terug naar de beginjaren toen Karin nog volop gebruikt wordt door haar BFF's. Het pesten van Karin kan weer beginnen!

We hebben onmetelijk respect voor het Canadese koppel Maryse Dubuc en Marc Delaf. Dit is al de zesde bespreking die wij maken van deze geweldige jeugdreeks en nog steeds is ons wierookvat niet leeg. Daarentegen was onze inspiratie zo opgedroogd dat we schaamteloos de eerste alinea gekopieerd hebben van een van onze oude besprekingen. Zo'n goedkope variatie op hetzelfde thema zal je niet vinden bij de gags van jeugdschrijfster Dubuc. Tussen de goede pestgags stopte ze een flink aantal zelfrelativerende gags waarmee ze hun eigen reeks te kijk zetten. De grap over het spaghettilijf van Karin is zo'n geweldige mop. Helemaal de max is dat ze hun eigen oorspronkelijke reeks gewoon herschrijven. Je leert er de jonge Vicky en Jenny kennen en je kan hun transformatie naar echte bitches op de voet volgen. De auteurs vergeten ook de kracht niet van de eerste delen van de hoofdreeks. Ook nu weer lassen ze gevoelige scènes in waardoor je de pestkoppen weer wat krediet geeft. Maar bovenal voeren Dubuc en Delaf met de gothicmeid Gabrielle een machtig nieuw personage op. Eindelijk een meisje waar zelfs Jenny en Vicky voor beven. Ha!

Deze Mooie Navels - Eerste Pesterijen is nu al meer dan een ordinaire gagstrip. Het is gewoon de aanzet naar het herschrijven van hun eigen succesreeks. Dit is Mooie Navels 2.0! En het is de max.
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: