Mooie Navels 8
ALBUM MET GAGS
Mooie Navels 8
KLIK
voor andere strips van
Marc Delaf


KLIK
voor andere strips van
Maryse Dubuc
MOOIE NAVELS 8
Ex, Flirt & Rock-'n-roll

Marc Delaf + Maryse Dubuc
Dupuis | 48 p. | € 6,95 (SC)
Ziek grappig
Karin is geweldig. Karin is een idool. Karin is de trots van de school. Karin hier. Karin daar. De slungelachtige meid die er ooit wou bijhoren, heeft het ver geschopt. Momenteel neemt ze met haar band Albin en de Albino's hun debuut-cd op. Hun eerste single wordt inmiddels overal grijs gedraaid. Karin is hot, maar ze mist haar hartsvriendinnen Vicky en Jenny. Die kunnen het plotse succes van hun favoriete voetveeg maar moeilijk verteren en lopen haar voortdurend te dissen. Jenny heeft het er het moeilijkst mee. Zij moet en zal de absolute ster van de school blijven. Om haar populariteit te boosten, neemt ze zelf een nieuwe BFF onder haar vleugels. Vicky heeft afgedaan. Ze moest maar niet verliefd worden op die vadsige Hugo.

Het was even zoeken voor onze bakvissen. Het zwart-witpestverhaal waarmee deze immens populaire jeugdreeks in 2004 van wal stak, wordt nu heropgefrist in de nevenreeks Eerste Pesterijen. Voor de hoofdreeks was de hoofdverhaallijn eigenlijk afgelopen. Na zeven delen was niets meer wat het was. De façade van de pesters was volledig gesloopt. Het lelijke eendje werd een geadoreerde zwaan en de jongens zijn nog steeds ideaal behang om de reeks op te vullen.

Hoe banaal bovenstaande ook klinkt, laat je niet misleiden. Mooie Navels is een van de machtigste en grappigste coming of age-strips die er zijn. Dit is allesbehalve doorsnee. Vandaag heeft het Canadese auteurskoppel Marc Delaf en Maryse Dubuc de draad weer opgepikt en ze gooien zich meteen. Maar de mayonaise pakt niet. Dit is te gemaakt en te voorspelbaar. Nadat we het inloopmateriaal achter de rug hadden, die de personages na een te lange afwezigheid weer introduceerden, kwam het weer los. Halverwege waren onze lachspieren al gerodeerd. De auteurs hebben het nog. Op die momenten worden we plots weer een spiegel voorgehouden en op het verkeerde been gezet. De nieuwe verhaallijnen rond Jenny en vooral Vicky hebben ons nu helemaal in de tang. Machtig! Ook de hoofdreeks is opnieuw vertrokken.

Vijftien jaar geleden draaide alles rond de juiste lipgloss, de juiste navelpiercing en de juiste string. Vandaag ziet die verpakking er helemaal anders uit en hebben onze eigen bitches het over "cuties", "n00bs" en andere "besties". Maar hoe ouderwets de reekstitel, Mooie Navels, tegenwoordig ook mag klinken, de strip zelf is weer brandend actueel. Dit is ziek en kapot erop. Gewoon "lit"!
WOUTER PORTEMAN --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: