Minions 4
ALBUM MET GAGS
Minions 4
KLIK
voor andere strips van
Renaud Collin


KLIK
voor andere strips van
Stéphane Lapuss'
MINIONS 4
Paella dé Mundo

Renaud Collin + Stéphane Lapuss'
Dupuis | 48 p. | € 6,95 (SC)
In de schoen
De Sint is in het land, driewerf hoera! Met zijn blijde intrede gaat helaas ook de Zwarte Pietendiscussie gepaard, maar we mogen vooral niet vergeten dat het een kinderfeest is vol snoepgoed en ander lekkers. En laat ons het nu hebben over een ideaal cadeau in de vorm van het nieuwste Minions-album.

In deel 3 bevonden onze gele vrienden zich in verschillende tijdperken en nu legt het auteursduo Renaud Collin / Stéphane Lapuss' de nadruk op een reis rond de wereld, niet in tachtig dagen, maar wel in achtenveertig pagina's. Paella dé Mundo is de titel en naast het feit dat hij weldoordacht gekozen is, bekt hij nog eens lekker ook. De Minions trekken dus de hele planeet rond en maken het de mensen onbewust moeilijk, zonder maar één woord te reppen (op een "hello" na dan).

De combinatie mens-Minion levert vaak hilarische situaties op. Zo zijn Gru's creaties niet bang van spoken, maar wel van wat zich onder de kilt van een Schot bevindt, worden stropers hier en daar eens knap op hun plek gezet, willen ze de toren van Pisa rechttrekken en zijn ze ongelukkig omdat er geld in plaats van bananen uit de slotmachine komt na drie bananen op een rij gedraaid te hebben. Die kinderlijke onschuld maakt hen net zo schattig, ook omdat hun intenties zo puur en hartverwarmend zijn.

De tekeningen zijn alweer van Collins typerende, dynamische stijl en op Lapuss' verzinsels kunnen we ook weinig nieuws vertellen. De Minions, die ook quasi wekelijks in het Franstalige weekblad Spirou verschijnen, zijn inmiddels al een vaste waarde in het woordloze stripverhaal, en laat dat nu een genre zijn dat veel jeugd graag "leest".
SEPPE COOLS --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: