Minions 3
COMPLEET VERHAAL
Minions 3
KLIK
voor andere strips van
Renaud Collin


KLIK
voor andere strips van
Stéphane Lapuss'
MINIONS 3
Viva dè Boss

Renaud Collin + Stéphane Lapuss'
Dupuis | 48 p. | € 6,95 (SC)
Woordloze spraakzaamheid
Banana! Verrassend genoeg komt de kromme gele lekkernij amper voor in het nieuwste album van de Minions. De universele wezentjes (die tegelijk erg hard lijken op Kinder Surprise-verrassingen) zijn terug en amuseren zich met alles wat ze maar kunnen vinden. Hun derde album brengt ons zelfs doorheen verschillende tijdperiodes, van de prehistorie tot de Far West. Die variatie maakt ook dat de onderwerpen van de gags werkelijk alle kanten uitgaan. Het komt er wel meestal op neer dat de Minions elkaar of hun medespelers al dan niet bewust bedotten. Zo willen ze hun prehistorische vriend verwarmen met het vel van een sabeltandtijger, maar blijkt het beest nog te leven. Of dan zijn ze de Griekse Medusa aan het mooi maken en willen ze het resultaat tonen met behulp van een spiegel, waardoor ze zelf versteent. Ze zijn toch o zo onschuldig en die kinderlijke naïviteit maakt hen net zo schattig en zo geliefd.

En het toffe is dat er geen woord gerept wordt, op enkele onomatopeeën na. De afwezigheid van het woord maakt hen ook universeel verstaanbaar voor de ganse wereld. Schuif het album voor de neus van pakweg een Wit-Rus en ook hij zal zich er kostelijk mee kunnen amuseren. Dat is de verdienste van de twee auteurs die het derde album tot een goed einde brachten. Scenarist Stéphane Lapuss' zet een knap storyboard neer, waardoor er niet eens woorden nodig zijn om het verhaal over te brengen op de lezer. Tekenaar Renaud Collin zorgt er op zijn beurt voor dat de tekeningen de moeite waard zijn om te bekijken. Hij zorgt voor een dynamische, jeugdige tekenstijl die ook ons als volwassen lezer kan overtuigen. En de vertaler? Die heeft de opdracht waarschijnlijk met veel plezier uitgevoerd.

Renaud Collin en Stéphane Lapuss' hebben al eens gewerkt aan eenzelfde album, namelijk het hommagealbum van De Blauwbloezen. Nu ja, echt "samenwerken" kan je het niet noemen, want beiden kwamen af met een apart verhaal, Collin werkte alleen, Lapuss' was scenarist terwijl Baba het tekenwerk op zich nam. Voor de rest kennen we Lapuss' ook nog als scenarist van Game of Crowns, de parodiestrip op misschien wel de populairste tv-serie aller tijden, Game of Thrones. Collin is in het striplandschap nog een relatief onbekende, maar met deze tekeningen toont hij wel dat hij veel in zijn mars heeft. Het zou ons niet verbazen mocht de Fransman snel een nieuw project op poten zetten, naast de Minions dan graag.
SEPPE COOLS --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: