Het Meisje van de Wereldexpo 2
COMPLEET VERHAAL
DEEL 2 VAN ZEVENDELIGE REEKS
Het Meisje van de Wereldexpo 2
KLIK
voor andere strips van
Étienne Willem


KLIK
voor andere strips van
Jack Manini
HET MEISJE VAN DE WERELDEXPO 2
Parijs, 1867

Étienne Willem + Jack Manini)
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 64 p. | € 19,95 (HC)
Embarras du choix
Even opgezocht om te moeten vaststellen dat er pakweg tussen 1850 en 1900 maar liefst eenendertig wereldexpo's georganiseerd werden waarvan vier in België en vier in Frankrijk. Let wel, er waren er "maar" dertien die de notificatie "universeel" kregen. Maar toch, we kunnen ons voorstellen dat wereldexpo's in die tijd, naast prestigeprojecten voor de toenmalige heersers, ook een bron van ultieme verwondering waren voor de bezoekers. Wij zouden alvast een ticket gekocht hebben.

Net zoals onze collega Peter D'Herdt in zijn bespreking van deel 1 kunnen we enkel maar beamen dat scenarist Jack Manini en tekenaar Étienne Willem een uitstekende ingeving hadden toen ze beslisten om een originele conceptreeks uit te werken met de universele wereldtentoonstellingen in Parijs als achtergrond. Julie Petit-Clou, ons hoofdpersonage, zal meegroeien en waar ze nu een vierentwintigjarige pronte jongedame is, zal ze vierennegentig zijn in het laatste album (1937). We zijn nu al benieuwd hoe Manini en Willem dit zullen aanpakken. In ieder geval zal het voor hen een embarras du choix zijn, want je kan veel zeggen van de jaren 1850-1937, maar niet dat ze saai waren.

Enfin, Julie komt nog steeds als waarzegster aan de kost, samen met haar opnieuw zwangere moeder en haar drie broertjes. Zij is de kern van de familie, want de moeder heeft wel de allure van een Madame Solange maar absoluut niet de kennis. Julie is ook een brave ziel, steeds bereid om iedereen te helpen en dit zal haar deze keer duur te staan komen. Zo probeert ze Napoleon III te overtuigen om ter gelegenheid van zijn tocht op de Seine gebruik te maken van de rivierboot van haar geliefde Jules Beauregard en probeert ze baron Georges-Eugène Haussmann te overtuigen om de woning van uurwerkmaker Polydore Laveille te sparen in zijn stadsvernieuwingsproject. Ze slaagt helaas slechts gedeeltelijk in haar opzet en dit zorgt ervoor dat haar leven een dramatische wending neemt.

We konden de verschillende verhaallijnen en de vlotte voortgang van het album ten zeerste smaken, niet in het minst door de inbreng van nevenpersonages als Arthur Delair, de neef van Polydore en een vriend van de Poolse onafhankelijkheidsstrijder Antoni Berezowski, de tweeling Augustin en Firmin en de Russische Prins Michiel-Bogdan Oginski die elk hun rol spelen.

Niet dat we lui zijn, maar we herhalen hier — licht aangepast — graag de conclusie van collega Peter: Het Meisje van de Wereldexpo heeft met deze tweede episode de sterke start bevestigd dankzij het origineel uitgangspunt, de ijzersterke en charismatische personages en indrukwekkend, maar toegankelijk tekenwerk. Wij kunnen dan ook niet wachten op het vervolg dat zich zal afspelen in 1878, wanneer Julie een ongetwijfeld knappe en vrijgevochten vijfendertigjarige moeder zal zijn.

Tot slot: het historisch katern met uitleg over de expo en enkele personen uit die tijd is een leuk meegenomen meerwaarde.
JOHAN DECLOEDT --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: