Luc Orient - Alle Avonturen 2
DEEL 2 VAN VIJFDELIGE INTEGRALE REEKS
Luc Orient - Alle Avonturen 2
KLIK
voor andere strips van
Eddy Paape


KLIK
voor andere strips van
Greg
LUC ORIENT - ALLE AVONTUREN 2
4. De Planeet van de Angst - 5. Het Woud van Staal - 6. Het Geheim van de Zeven Stralen

Eddy Paape + Greg
Sherpa | 160 p. | € 29,95 (HC)
Gevarieerd aanbod
Greg muntte in veel genres uit. Alleen op sf-gebied liet hij zich weinig gelden. Met de reeks Luc Orient maakte hij daar eenmalig verandering in. De reeks hoort bij de toppers onder de klassiek geschoolde sf-reeksen. Klassiek, niet vernieuwend. Klassiek, vooral in de betekenis van degelijk.

In De Planeet van de Angst laat hij Luc en Galax-Ajh op de planeet Terango kennismaken met drakenkrijgers die eruitzien als geschubde punkers. Na een machogevecht met leider Korran om een uitdaging te beslechten, schenken de krijgers hun getrouwheid aan de aardbewoner die bondgenoten zoekt tegen dictator Sectan. De verslagen leider zint echter op wraak, maar dat heeft Granya door. Luc Orient ziet het gevaar niet tot hij met zijn metgezellen in het dorp van de drakenkrijgers wordt gevangengenomen. In gevangenschap leren ze een onderworpen volk kennen en al snel komt het tot nieuwe krachtmetingen tussen Luc en Korran.

Het Woud van Staal drijft het sf-gehalte wat meer op de spits dan het wat meer fantasygerichte De Planeet van de Angst. Vuurvuisten, bewakingsbollen, vernuftige eenmanstuigjes en onoverwinnelijke vernietigingsmachines zijn mooie vondsten om te verwonderen, typisch voor het genre. Sectan bundelt de krachten met professor Kala's rivaal Argos om zijn gezag te vestigen op Terango. Hun persoonlijke vendetta tegen Luc Orient is mooi meegenomen. Het befaamde woud van staal bestaat uit een imposant legertje reusachtige metalen, op lange poten wandelende vechtmachines. Die vallen makkelijk uit te schakelen, maar de stalen monsters hebben meer in hun mars.

Het Geheim van de Zeven Stralen speelt zich terug op aarde af. Dit is het beste verhaal in deze integrale. Na experimenten met verschillende buitenaardse lichtbronnen kan Luc niets meer vastnemen terwijl al wat Lora vastneemt tot lichtgevend stof vergaat. Ze moeten zich afzonderen terwijl Kala een oplossing uitwerkt. In de buurt van een chalet, waar ze zich in quarantaine terugtrekken, wordt een jongetje vastgehouden die in een maffiaoorlog werd ontvoerd. Luc en Lora proberen hun tijdelijke handicap om te zetten in krachten om die zaak op te lossen.

In het matige bonuskortverhaal De Wraak zorgt een schilderij dat in de ruimte is gemaakt voor een reeks mysterieuze overlijdens die doen denken aan de vloek van de Egyptische farao Toetanchamon, waarbij het schenden van zijn graf een zekere dood inhield.

Fantasy, pure sf en een spannende thriller met bovennatuurlijke elementen, dat is in een notendop het gevarieerde aanbod van dit tweede deel van de vijfdelige integrale reeks. Het karige dossiertje vat op een paar pagina's de carrière van tekenaar Eddy Paape samen. Véél uitgebreider en doorwrochter is het dossier in de vorig jaar bij Scratch Books verschenen derde integrale van Jan Kordaat over dezelfde tekenaar. Wie dat heeft gelezen, kan het dossier in Luc Orient - Alle Avonturen deel 2 gerust overslaan. In alle beknoptheid is het net zo goed overbodig. Het is een euvel dat wel vaker voorkomt bij oudere integrales van Le Lombard die nu pas vertaald raken. Intussen is de lat op dat gebied danig hoger gelegd. Los daarvan is de productie van Sherpa alweer net zo voorbeeldig als Gregs en Paapes oorspronkelijke werk. Sherpa is met respect en de gebruikelijke passie omgegaan met het beschikbare materiaal. Mooie uitgave.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: