Lefranc 30
COMPLEET VERHAAL
Lefranc 30
KLIK
voor andere strips van
Christophe Alvès


KLIK
voor andere strips van
François Corteggiani
LEFRANC 30
Rode Maan

Christophe Alvès + François Corteggiani
Casterman | 56 p. | € 7,95 (SC)
Ruimtewedloop
Na de albums Operatie Antartica en Het Principe van Heisenberg is Rode Maan het derde Lefranc-album van het duo Christophe Alvès en François Corteggiani. Mooi in evenwicht dus met het andere duo Régric en Roger Seiter die ondertussen ook reeds drie albums op hun gezamenlijk palmares hebben. Wat ons betreft leveren beide duo's mooi werk af en zo worden de Lefranc-fans regelmatig nieuwe avonturen van hun held voorgeschoteld, die zowel qua scenario als tekeningen zeer de moeite waard zijn.

In dit album staat de ruimtewedloop tussen de Russen en de Amerikanen in de late jaren 1950, begin jaren 1960 centraal. Beide mogendheden willen hun voorsprong uitbouwen of achterstand ophalen door gebruik te maken van de kennis van de vele Duitse topingenieurs die nazi-Duitsland ei zo na Wunderwaffen en raketten bezorgden om alsnog een overwinning uit de brand te kunnen slepen. Een van hen is Lukas Eugen Messner, bedenker van een revolutionaire maanlander (de latere LEM-module). Messner wordt ontvoerd door ouwe getrouwe Axel Borg, ditmaal in dienst van Noord-Korea, geallieerde van de USSR. Lefranc, die Messner zou interviewen, landt in gezelschap van de CIA in Noord-Korea om Messner te bevrijden en minstens zijn plannen te stelen. Spoiler alert: in een spannende finale wordt Lefranc door een oude bekende uit de nood geholpen en ontsnapt hij ternauwernood aan een Chinese aanval. En voor de zoveelste keer wordt Borg dood verklaard. Fake news zou Mister Orange schreeuwen.

Leuk zijn de verwijzingen naar het Kuifje-album Raket naar de Maan en de film Duel (van Steven Spielberg uit 1971 met Dennis Weaver, een must see!). En ja, de Allée des Bocages in Le Vesinet bestaat (streetviewcheck). En ja, Irina Zarubina idem dito. En ja, de nummerplaat van Lefrancs Giulietta is nog steeds dezelfde als in de eerste albums. En ja, onz wederhelft rijdt ook rond met een Giulietta. Maar dit volkomen terzijde.

Leuk album. En een mooie cover.
JOHAN DECLOEDT --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: