Laowai 3
LAATSTE DEEL
Laowai 3
KLIK
voor andere strips van
Xavier Besse


KLIK
voor andere strips van
Laurent-Frédéric Bollée

KLIK

voor andere strips van
Alcante
LAOWAI 3
De Val van het Zomerpaleis

Xavier Besse + Laurent-Frédéric Bollée / Alcante
Glénat | 64 p. | € 15,95 (HC)
Oosterse parel
"Ik draag alle Chinese en Tataarse onderdanen op de vijand als ongedierte te achtervolgen en te vertrappelen!" Jawel, deze woorden verlaten de lippen van China's soeverein. De Chinese keizer ligt immers nog steeds in oorlog met zijn Franse ambtsgenoot Napoleon III. Toch kruisen Chinese en Franse diplomaten elkaar om het over vrede te hebben. Soldaat François Montagne, nog steeds zwaar aan de opium, wordt geselecteerd om deel uit te maken van het diplomatenescorte. Hij ziet zijn directe overste een beslissing nemen met zware gevolgen.

Opgepast voor het tekenwerk van Xavier Besse. Het kan zelfs bij de grootste scepticus een vlaag van oriëntalisme veroorzaken. Besse kroont zich met dit drieluik tot grootmeester in het verstrippen van historisch Azië. Zijn sfeervol kleurgebruik, zijn keuze voor karakteristieke strijdscènes of landschappen, zijn decorafwerking, alles is andermaal pure lust voor het oog.

De tekeningen kunnen op zichzelf staan, maar komen des te beter tot hun recht als ze zich ook gesteund weten door een stevig verhaal. Gelukkig zijn Laurent-Frédéric Bollée en Alcante (het pseudoniem van Didier Swysen) doorgewinterd genoeg om hun knappe drieluik op niveau af te sluiten. Geen dalen voor deze reeks, maar een zeer mooi constant niveau.

Binnenkort dreigt dit drieluik weggedrumd te worden door de traditionele najaarsdrukte bij zowat alle stripuitgeverijen. Sta dit niet toe en gun Laowai de tijd om je te overtuigen. Lang zal het niet duren en spijt zal je niet hebben. Da's beloofd.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: