Laowai 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Laowai 2
KLIK
voor andere strips van
Xavier Besse

KLIK

voor andere strips van
Laurent-Frédéric Bollée


KLIK
voor andere strips van
Alcante
  
LAOWAI 2
De Strijd om Dagu

Xavier Besse + Laurent-Frédéric Bollée / Alcante
Glénat | 48 p. | € 15,95 (HC)
Roes
Opium (de drug, niet het meidentrio uit de nineties) bemoeilijkt het leven van François Montagne. De soldaat wil niet liever dan de doelstelling halen die hij zichzelf gesteld had: zijn nonkel wreken die in China werd vermoord. In dienst van de Franse keizer Napoleon III, oomzegger van, hoopt hij daar de kans toe te krijgen. Wist hij veel dat China het epicentrum is van een opiumoorlog en ook nog eens af te rekenen heeft met interne strubbelingen.

Laurent-Frédéric Bollée
 en Alcante (het pseudoniem van Didier Swysen) presenteren een hoofdpersonage dat het vertrouwen kwijt is geraakt van zijn generaal en gevangen zit in het vuile spel van zijn sergeant. Wat moet hij aan met zijn vriend Jacques? En met weduwe de Malnay? François is zoekende in een land dat hem vijandig gezind is. Met zo'n veelheid aan verhaalelementen zou menig scenarist zijn hand overspelen... Niet zo in het geval van Bollée en Alcante. Elk element zit juist. Inclusief wederzijdse raciale stereotiepen van destijds. Het verteltempo lijkt als aan een metronoom gehangen: netjes in de maat van wat verteld hoort te worden.

Dit album ádemt het historische China. Zoals Chinese bioscoopfilms, maar dan zonder de symbolische ondertoon. Kleurenpracht en sfeerschepping te over dankzij zeer knap werk van Xavier Besse. In het eerste deel hadden we wat reserves bij het dieptezicht van de vuistslag aan het einde van het verhaal, maar dat lijkt nu niet meer dan muggenziften. Geopende pauwenstaarten, prachtig ingekleurde avondluchten en strijdscènes, het gaat Xavier Besse als de beste af.

Laat een Fransman zijn gang gaan in historisch China en je krijgt een onverwacht mooi resultaat. Alsof je Luc Besson op Hero zou loslaten: esthetiek met een Hollywoodvaart.

Ook al is het volgende deel reeds het laatste, hier mag Glénat best wat meer mee uitpakken!
DIEDERIK VAN DE VELDE --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: