De Kronieken van Amoras 4
COMPLEET VERHAAL
De Kronieken van Amoras 4
KLIK
voor andere strips van
Charel Cambré


KLIK
voor andere strips van
Marc Legendre
DE KRONIEKEN VAN AMORAS 4
Gardavu!

Charel Cambré + Marc Legendre
Standaard Uitgeverij | 56 p. | € 7,99 (SC)
Ken je ze nog, de Zwarte Madam?
Een on-Vlaamse barnumcampagne... dat is nog zachtjes uitgedrukt als we de promotiemallemolen rond dit vierde deel in De Kronieken van Amoras vanop een veilige afstand in ogenschouw nemen. Bekende Vlamingen werden aangezocht om de woorden "Black is back" of "Gardavu" uit te spreken, geïnteresseerden kregen regelmatig een bericht in hun mailbox die het mysterie alleen maar groter maakte. Uit het niets dook dan Gardavu! op, een single van de metalsensatie Amoras met ene K. Rimson als leeadvocalist. En daar bleek dan uiteindelijk de Katastroof-hardrock van Steel Panther-kloon Fleddy Melculy achter te schuilen die ook de officiële albumvoorstelling luister kwam bijzetten tijdens een intiem optreden in jazzclub De Singer in Rijkevorsel. De Zwarte Madam is dus terug en we zullen het geweten hebben!

De eerste incarnatie van deze iconische Sus & Wis-nemesis duikt al op in het vijfde album, De Zwarte Madam, uit 1947 en ook later in de reeks zal ze nog enkele keren haar opwachting maken om het stripduo het leven zuur te maken. Ook nu probeert ze via haar goochelshow vat te krijgen op de levens van de hoofdpersonages, al zijn die niet geneigd om zich zomaar te laten ringeloren.

De cover van deze Gardavu! dook al een tijdje geleden op sociale media op en die is ronduit prachtig. Charel Cambré slaagt er perfect in om het personage op een geloofwaardige manier de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen zonder de loodzware Vandersteen-erfenis te verloochenen. Scenarist Marc Legendre hinkt deze keer wat op twee gedachten. Hoewel de Zwarte Madam op zich een sterk karakter is waar je gerust een full album aan kunt ophangen, voelde hij zich genoodzaakt om ook nog voort te borduren op de nevenplot rond androïde Diez. Dit komt nogal geforceerd over en zo krijgen we voor de eerste keer de indruk dat Legendre zich wat aan het vastrijden is in het complexe apocalyptische Amoras-universum waar we tot nog toe heel graag in vertoefd hebben.
MARIO STABEL --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: