Jylland 2
Jylland 2
KLIK
voor andere strips van
Przemyslaw Klosin


KLIK
voor andere strips van
Bruno De Roover
JYLLAND 2
Dode Macht

Przemyslaw Klosin + Bruno De Roover
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Op het scherpst van de snee
Na de gebeurtenissen in deel 1, Magnulv de Goede, zit Vikinghoofdman Sten met een vervelende situatie. De coverillustratie verraadt zijn gemoedstoestand al. De schatkist is leeg omdat zijn rechterhand Gavnar met de buit van de laatste plundertocht is gaan lopen. Vóór Stens legertje in actie treedt, wil het eerst duiten zien. Sten smoort het protest daadkrachtig in de kiem, maar dat maakt van hem geen geliefde leider. Hij stuurt verkenners op Gavnar af, maar in diens verdediging gedraagt Gavnar zich zelf als een barbaarse waanzinnige zoals Sten. Gelukkig komt hij razendsnel tot inkeer. Ook Stens ouders zien de veranderingen van hun inhalige zoon met lede ogen aan. Sten heeft dringend geld nodig en daar zal de koning van een naburig rijk voor moeten zorgen. Dit kan zo niet langer duren, er worden verstrekkende beslissingen genomen.

Bruno De Roover doet er alles aan om alle mogelijke sympathie voor zijn hoofdpersonage Sten te vermorzelen. De reeks heet nog altijd Jylland, het rijk waarover Sten heerst, en de vraag rijst of er ons in volgende delen geen wissel van het hoofdpersonage te wachten staat. Dat we daar nu sowieso al mee zijn begaan, is een teken dat het ons boeit. Hoe meer duivels er ontbonden worden, hoe meer er tegelijk wat broeit en pruttelt dat voor nog meer uitbarstingen zal zorgen. Het verhaal wordt op het scherpst van de snee vertelt. De Roover toont hier op weergaloze wijze en op internationaal niveau waar een scenarist voor moet staan: je lezer bij de lurven grijpen en hem of haar niet meer loslaten! Beste uitgever, laat hem ook eens een proefscenario voor Storm schrijven, alsjeblieft...

Ook de tekeningen van de Pool Przemyslaw Klosin getuigen van een gretigheid om te willen scoren. De weerbarstige Vikingkoppen, de donkere hutten en bezielde decors, de vakkundige camerastandpunten en een cinematografische verdeling in prenten... Wat oogt het allemaal geweldig. Voor ons mag Jylland een zeer langlopende reeks worden.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: