Jommeke 294
COMPLEET VERHAAL
 Jommeke 294
KLIK
voor andere strips van
Philippe Delzenne
JOMMEKE 294
De Wraak van de Mummies

Philippe Delzenne
Ballon Comics | 48 p. | € 5,95 (SC)
Win-win
Een groepje avonturiers gaat in het mysterieuze Egypte op zoek naar zaden van planten die in de oudheid garant stonden voor een onverwoestbare gezondheid van de bewoners. Een professor zocht ter plaatse naar het graf van de farao waar die zaden zich zouden bevinden, maar hij is van de aardbol verdwenen. Om de prof en het graf te vinden, trotseren onze dapperen fysische ongemakken (stemverlies), lokale fauna (nijlpaard) en natuurverschijnselen (huilende rotsen). Winnen onze vrienden de race tegen de tijd?

Geef toe, geen onaardig scenario dat zich rustig staande houdt tussen veel andere strips. We weten dat Philippe Delzenne in het verleden ook met de reeksen Zilverpijl en De Smurfen actief was, maar we zouden hem toch graag eens dat one-shot zien publiceren, volledig buiten zijn comfortzone, waar hij al jaren aan werkt. Wie weet wat dat kan opleveren?

Ook willen we hem feliciteren met het ter harte nemen van de opvoedersjob. Inderdaad, in prehistorische tijden zonder internet waren strips voor de jeugd immers een onuitputtelijke bron van informatie. In dit album komen de lezertjes te weten dat De Toverfluit een opera van Mozart was, met Papageno en Papagena als personages. Als je weet dat Papageno een vogelvanger was en dat de opera zich afspeelt in het antieke Egypte, dan kan men niet anders dan glimlachen met de setting van het verhaal. Ook Lapis Lazuli en de snelheid van een nijlpaard zijn leuke weetjes.

"Het is maar Jommeke", horen we veel lezers denken. Misschien wel, maar dan wel een uitstekende Jommeke. En waarom geen cd met de opera toevoegen (mits kleine meerprijs)? Win-win? De kleine leest en de ouders genieten van een meesterwerk.
JOHAN DECLOEDT --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: