Isabelle Avondrood integraal 2
DEEL 2 VAN INTEGRALE REEKS
IN DRIE DELEN
Isabelle Avondrood integraal 2
KLIK
voor andere strips van
Jacques Tardi
ISABELLE AVONDROOD integraal 2
4. Maanzieke Mummies - 5. Het Geheim van de Salamander - 6. De Tweekoppige Drenkeling

Jacques Tardi
Casterman | 144 p. | € 29,95 (HC)
Geschiedenis vol complotten en bizarre wendingen
Net zoals in het eerste deel van deze integrale reeks ontbreekt ook in deze tweede aflevering een dossier. We vinden dat alvast een gemiste kans, want Jacques Tardi heeft toch zijn deel van de stempel gedrukt op de geschiedenis van de strip.

Gelukkig maken de verhalen van Isabelle Avondrood veel goed. Tardi is een geboren verteller en met Maanzieke Mummies, het eerste verhaal in deze bundeling, sluit hij zijn eerste verhaallijn helemaal af. Heel wat figuren uit de eerste drie verhalen maken opnieuw hun opwachting. De ene zijn rol is al wat groter dan die van de andere. Toch hebben ze allemaal hun reden van bestaan in dit album waarbij Tardi alle registers opentrekt. Het verhaal is bizar, grappig en soms beangstigend. Met zijn verhaal en de bijpassende tekeningen weet Tardi de lezer tot het laatste moment in spanning te houden. Maanzieke Mummies overtreft in alles zijn drie voorgangers. De kiemen die hij eerder plantte, komen hier tot volle ontbolstering. Avondrood is een atypische stripheldin en ook de afloop van deze eerste cyclus was zeker in de jaren van zijn eerste verschijning best wel gedurfd. Maanzieke Mummies mag dan ook zeker bestempeld worden als het beste album in de serie.

Drie jaar na Maanzieke Mummies verscheen Het Geheim van de Salamander. Het verhaal begint in 1933, twintig jaar na het slot van de vorige cyclus, hoewel we dat al direct met een korreltje zout mogen nemen. Tardi staat uitgebreid stil bij de twintig jaar die zijn verstreken en laat zijn stripheldin net als bij de eerste cyclus pas heel laat in het verhaal opdraven. Dat heeft natuurlijk te maken met het einde van het vorige verhaal dat niet echt goed eindigde voor Isabelle. Om de gebeurtenissen vorm te geven, grijpt Tardi naar een personage uit een andere strip van hem. Soldaat Morgendauw (uit Vaarwel Morgendauw) mag de hoofdrol opeisen in deze bizarre geschiedenis die zich afspeelt tijdens de oorlogsjaren en waarin Tardi zijn fascinatie voor de oorlog kwijt kan.

Eenmaal Avondrood zich opnieuw tussen de mensheid kan begeven, komt ze alweer in een vreemde wereld terecht in De Tweekoppige Drenkeling. Er is nog steeds iemand die haar leven wil beëindigen, maar die persoon komt in dit verhaal enkel sporadisch in beeld. Morgendauw mag opnieuw een vooraanstaande rol opnemen in het verhaal, hoewel hij minder nadrukkelijk aanwezig is. De Tweekoppige Drenkeling speelt zich af op 11 november 1918, de dag waarop de Eerste Wereldoorlog eindigde. Ook de dag dat schrijfster en journaliste Isabelle Avondrood na zes jaar opnieuw opduikt en tevens de dag dat er twee politiemensen vermoord worden aangetroffen, een tweekoppige drenkeling wordt bovengehaald en een rood monster met tentakels Parijs onveilig maakt. Voeg daarbij nog een resem circusartiesten bij en Tardi heeft weer een geschiedenis verzameld vol complotten en bizarre wendingen.

Als scenarist blijft Tardi ook in deze drie verhalen weer hoge toppen scheren. Zijn omschrijvingen zijn uitgebreid en nemen de lezer mee in het verhaal. Tardi weet ook heel veel humor in zijn teksten te verstoppen, hoewel hij in het laatste verhaal in deze bundel af toe de pedalen verliest in filosofische onzin of een zwartgallige uitspraak die naar onze mening te vaak herhaald wordt. Als tekenaar blijft de man zichzelf trouw en weet hij steeds de humor in zijn scenario mee te nemen in zijn tekeningen.

Vooral lezers, die pas met Avondrood en Tardi kennismaakten met het verschijnen van de eerste integrale, zal het ontbreken van meer duiding rond de persoon van Tardi en zijn verhalen als een gemis ervaren. Het opdraven van personages uit ander werk van Tardi zal namelijk vragen oproepen.
PETER ROTTHIER --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: