Isabelle Avondrood integraal 1
DEEL 1 VAN INTEGRALE REEKS
IN DRIE DELEN
Isabelle Avondrood integraal 1
KLIK
voor andere strips van
Jacques Tardi
ISABELLE AVONDROOD integraal 1
1. Isabelle en het Monster - 2. De Demon van de Eiffeltoren - 3. De Waanzinnige Geleerde

Jacques Tardi
Casterman | 144 p. | € 29,95 (HC/VL) • € 30,80 (HC/NL)
Geen geijkte heldin
Met Isabelle Avondrood belanden we in het begin van de vorige eeuw in Parijs. We schrijven 4 november 1911 als de dag dat het eerste avontuur van Isabelle van start gaat. Die dag barst er in een museum in Parijs een groot ei open en ontsnapt er een voorhistorisch beestje uit het museum. Het dier zorgt voor een reeks bizarre overvallen in Frankrijk, waardoor het land in rep en roer komt te staan. Het is het begin van een bizar verhaal dat aanvankelijk van de hak op de tak springt en waar een zekere Esther Miltziek ontvoerd wordt door een dubbelgangster en haar broer vermoord wordt door het monster. Wanneer de dubbelgangster zelf bijna vermoord wordt en een van haar twee handlangers een verrader blijkt te zijn, leren we de echte identiteit van de ontvoerster kennen: Isabelle Avondrood. We zijn dan al toe aan pagina 30 en dan blijkt onze heldin niet direct binnen de lijntjes te kleuren. Zelfs op het einde van dat eerste verhaal is niet duidelijk af te leiden of Isabelle wel opgevoerd wordt als het hoofdpersonage in deze reeks, want in tegenstelling tot vele andere stripreeksen is ze niet prominent aanwezig in het verhaal dat aan het eind meer vragen oproept dan er beantwoord zijn.

In het tweede verhaal blijft Jacques Tardi scenariogewijs uit hetzelfde vaatje tappen. De titel De Demon van de Eiffeltoren zegt hierbij al meer dan voldoende. Isabelle wordt nu wel opgevoerd als het hoofdpersonage. Ze zet haar zoektocht, die startte in het eerste album, verder en wordt tussendoor geconfronteerd met een moord op het theaterpodium. Ook een reeks verdwijningen op de Pont Neuf staan centraal waarbij Avondrood opnieuw moet vrezen voor haar leven. Alles blijkt om de Akkadische demonische god Pazuzu te draaien. Ondertussen leren we ook dat Isabelle een schrijfster is die in dit avontuur terecht is gekomen door opzoekingswerk voor een van haar boeken.

Met het ontdekken van de waarheid over de Demon van de Eiffeltoren is het verhaal van Avondrood nog niet ten einde. In het begin van het derde deel, De Waanzinnige Professor, zijn we amper twee maanden verder van de start van het eerste deel. Isabelle is na de ontknoping van deel 2 verplicht om onder te duiken. Toch weet iemand haar te vinden en haar mee te tronen naar enkele wetenschappers die iets te maken hadden met de gebeurtenissen in Isabelle en het Monster. De heren proberen nu een aapmens tot leven te wekken en Isabelle is een van de bevoorrechte personen om dat wonder mee te maken. En zo verzeilt ze weer in waanzinnig verhaal waarin zowat iedereen uit de eerste twee delen opnieuw ten tonele verschijnt.

Tardi's Isabelle is alles behalve een geijkte heldin: ze is geen babe, ze balanceert op de grenzen van de wet en durft er zelfs over te gaan. De andere personages krijgen de raarste namen toebedeeld, maar langs de andere kant zit daar ook geen lijn in. Enerzijds zijn er Pezewever, Stootbodem, Kornoelje of Kazemat. Dan figureren er ook Latijns aandoende namen als Deovolens of Deodatum en lopen er ook nog een aantal figuren rond met een doordeweekse naam als Joseph of Esther.

Tardi's tekenwerk is niet meer te vergelijken met wat de man de voorbije jaren uit zijn tekenpen toverde. Dat heeft natuurlijk ook met de verhaallijnen te maken die hem de kans geven zowel serieus als grappig uit de hoek te komen. Dat doet hij zowel in zijn tekeningen als in zijn scenario's. Vooral in het derde deel zitten heel wat kwinkslagen verstopt. De tekeningen roepen ook herinneringen op aan de albums van Kuifje. De personages zouden bijna allemaal opgevoerd kunnen worden in de albums van Hergé. Tardi heeft net zo goed oog voor detail en weet zowel zijn personages als zijn omgevingen als het ware tot leven te brengen.

Toch hebben we ook twee minpunten te noteren bij deze integrale. Ten eerste ontbreekt er een dossier, wat in het geval van Tardi toch wel interessant zou kunnen zijn. Het tweede gemis is het vierde deel van Isabelle Avondrood dat het eerste vierluik van deze stripreeks afsluit. Daarvoor moeten we wachten tot de tweede integrale over enkele maanden in de winkels zal liggen.

Tot slot willen we afsluiten met woorden uit de strip waarmee Tardi aangeeft zelf wel te weten dat de avonturen van Isabelle Avondrood bijzonder zijn: "Ja, rare geschiedenis! Zelfs voor een slechte roman ongeschikt... Te ingewikkeld! De lezer zou er niets van begrijpen".
PETER ROTTHIER --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: