Irons 2
Irons 2
KLIK
voor andere strips van
Luc Brahy


KLIK
voor andere strips van
Tristan Roulot
IRONS 2
Het Zand van Sinkis

Luc Brahy + Tristan Roulot
Le Lombard (Derde Stroming) | 48 p. | € 7,95 (SC)
De geest van Greg
Het is 2004. In Sumatra, Indonesië, eist een tsunami tweehonderdduizend doden. Aan de kust staat niets nog overeind en in n Sinkis spoelt een reusachtige brug tussen de oevers van een riviermonding weg. Een ramp voor het toerisme. Met internationale steun wordt alles weer opgebouwd. Ook de werken aan de brug starten, maar na tien jaar staat ze er nog steeds niet. De multinational Starbridge beweert met allerhande vertragende factoren te kampen. Een onafhankelijke expert moet uitzoeken wat het probleem is. Enter Irons.

Hoe zou dat in zijn werk gaan, een nieuwe reeks opzetten? Men gaat op zoek naar een held of heldin en die moet naast een uiterlijk, ook een beroep krijgen. Iedereen weet dat avonturiers, reporters en (privé)detectives hoog scoren, maar met zulke jobs mag je tegenwoordig naar het schijnt niet meer afkomen. Het moet origineler. Een bouwkundig ingenieur gespecialiseerd in bruggen, bijvoorbeeld. Zo iemand kom je in het echte leven en als stripheld inderdaad niet vaak tegen. "Dan doen we dat toch?", moeten Luc Brahy en Tristan Roulot gedacht hebben en ze kregen gelijk, het eerste deel van Irons werd enthousiast onthaald. Dat is opmerkelijk, want gaat men er niet altijd vanuit dat het belangrijk is dat lezers zich kunnen inleven in het doen en laten van hun helden? Eerlijk, wie wil er weten hoe bruggen gebouwd worden en welke hun zwakke plekken zijn? Toch werkt het. Hoe dat komt? We leren iets zonder dat het storend wordt, dat geeft een goed gevoel. Zo onthouden we van Het Zand van Sinkis hoe belangrijk zuiver zand is bij het bouwen van een brug (en in tegenstelling tot wat je zou denken, ligt dat zand dus niet voor het oprapen). Er is een alternatief voor drugstransport als je rijk wilt worden.

Alles aan Irons voelt goed. De tekeningen zijn niet sensationeel en de personages acteren eerder stijf en stroef, maar het hoeft niet beter. En het scenario is niet fenomenaal, maar ademt de geest van Greg. Een onderhoudende B-film, meer moet het soms niet zijn. Dan wel met een bouwkundig ingenieur in de hoofdrol. Maar laten we er geen doekjes om winden, Irons is een avonturier die zich als een reporter gedraagt en als een privédetective te werk gaat. Zo origineel blijkt hij uiteindelijk toch niet. Who cares?
FLO VAN DIJCK --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: