Irons 1
Irons 1
KLIK
voor andere strips van
Luc Brahy


KLIK
voor andere strips van
Tristan Roulot
IRONS 1
Ingenieur-adviseur

Luc Brahy + Tristan Roulot
Le Lombard (Derde Stroming) | 56 p. | € 7,95 (SC)
Uitnodiging
Een tijd geleden werd het Italiaanse Genua opgeschrikt door een brug die instortte. De gevolgen waren niet te overzien. Naast een berg oud ijzer waren er ook bijna veertig doden te betreuren. Scenarist Tristan Roulot (Hedge Fund, Het Testament van Kapitein Crown) kon dat gebeuren niet in overweging genomen hebben toen hij al veel eerder met Irons begon. Zijn opening, die zich afspeelt net voor Kerstmis 1967, laat ons kennismaken met een Amerikaans gezin met drie kinderen dat net over een brug rijdt op het moment dat de constructie instort. Het zorgt voor een prachtige en spannende openingsscène, want de familie komt in een rivier terecht. De auto zinkt al vlug naar de bodem en de paniek bij de moeder en de kinderen is groot. Gelukkig blijft papa kalm en bereidt hij de redding van zijn gezin voor. De vraag blijft natuurlijk wie van het vijftal de oppervlakte levend zal halen. Voor we dat te weten komen, springt het verhaal naar het heden en maken we kennis met Jack Irons waarvan we op dat moment weten dat hij het het er alvast levend vanaf heeft gebracht. Irons is ingenieur van beroep en is gespecialiseerd in het bouwen van — hoe kan het ook anders? — bruggen. Irons trekt blijkbaar rampen aan, want hij is pas aangekomen in Canada of hij wordt opnieuw geconfronteerd met een ingestorte brug. Hier begint het verhaal echt, want hoewel Jack geen enkele interesse heeft om zich te bemoeien met het onderzoek van wat er gebeurd is, komt hij uit noodzaak toch in het oog van de storm terecht waardoor hij toch maar besluit de onderzoekers bij te staan.

Roulot slaagt erin het karakter van zijn hoofdpersonage tot volle wasdom te laten komen. Hoe Irons zo geworden is, zullen we waarschijnlijk in de volgende delen kunnen ontdekken. Luc Brahy kwam over de brug om de tekeningen te verzorgen. Hem kennen we van de reeksen Insiders Genesis, De Blauwe Verten, Cognac en Complot. Zijn tekeningen zijn sober, maar wel doeltreffend. Brahy is van vele markten thuis en weet dan ook zowel zijn personages als de decors ten dienste van het verhaal te stellen. Toch krijgt hij zijn gloriemoment in een drie pagina's lange onderwaterscène waarin woorden overbodig zijn en waarmee hij met zijn tekeningen voortreffelijk weergeeft wat zijn schrijvende kompaan in gedachten had.

Jack Irons wordt misschien een held die in de komende jaren zijn stempel kan drukken op het striplandschap. Het uitmuntende scenario gekoppeld aan sterk tekenwerk zijn precies wat een nieuwe held van vlees en bloed nodig heeft om in de hedendaagse stripwereld aan de bak te komen. Wij nodigen jullie alvast uit om Irons een kans te geven.
PETER ROTTHIER --- oktober 2018