Insiders seizoen 2 4
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
Insiders seizoen 2 4
KLIK
voor andere strips van
Munch


KLIK
voor andere strips van
Jean-Claude Bartoll
INSIDERS seizoen 2 deel 4
De Libische Optie

Munch + Jean-Claude Bartoll
Dargaud | 48 p. | € 7,95 (SC)
In een sneltreinvaart door de actualiteit
Na een pauze van vier jaar verschijnt nu de tweede Insiders in twee jaar tijd. Het lijkt erop dat scenarist Jean-Claude Bartoll het verhaal weer op de rit heeft.

Wanneer een locatie in de wereld actueel is wegens belangrijke gebeurtenissen, dan is de kans aanwezig dat Bartoll het verwerkt in zijn verhalen. Dit keer vinden we Isabel Mendoza alias Najah Cruz terug in Libië en is ze betrokken bij het vluchtelingenvraagstuk. Het tempo is zoals altijd hoog, ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op, maar hoewel de actietrein op sommige punten dreigt te ontsporen, weet Bartoll nog net op tijd aan de rem te trekken. Er gebeurt dus genoeg. Het nadeel hiervan is dat de diepgang in het verhaal zeer beperkt is. Najah heeft verschillende petten op. Ze werkt aan het geheime project Insiders, wil haar taak als peetvader van de grote raad blijven uitvoeren, opstandige Libische krijgsheren zien te overtuigen, haar Tsjetsjeense strijdmakker in de gaten houden, de wraak van nationale veiligheidsadviseur Tom Windows zien te overleven en samenwerken met de Franse geheime dienst. Dat allemaal in 48 pagina's.

Ook in het tweede album van zijn hand kan tekenaar Munch ons soms verassen met goede, gedetailleerde tekeningen, maar net zo goed heeft het enkele pagina's later meer weg van haastwerk. Wisselende kwaliteit, maar met een stijgende lijn.

Tot nog toe blijven we Insiders kopen. We krijgen langzaam aan wel het gevoel dat het tijd wordt om de reeks tot een mooi einde te brengen. Dit album is alvast het slot van het tweede seizoen.
DAI HEINEN --- augustus 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: